Szinte teljesen zárt kapus lesz

2021.07.10. 13:06

Emelkednek a koronavírus-esetszámok, 41 napra rendkívüli állapot Tokióban

13 nap múlva, július 23-án kezdődik a 2020-as tokiói olimpia, amelyen 176 sportoló képviseli Magyarországot, míg Csongrád-Csanád megyét heten.

Becsei Dávid

Lesznek kivételek, ahol azért lehetnek majd nézők a lelátón. Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Fotó: Majama Kimimasza

Kevesebb mint két hét múlva elkezdődnek az ötkarikás játékok Tokióban. Az olimpiai láng már megérkezett, valamint a vég­leges döntés is, hogy japán szurkolók sem lehetnek majd a lelátókon, vagyis szinte teljesen zárt kapus lesz az olimpia.

– Nem volt más választásunk – idézi az MTI a szervező­bi­zottság elnökét, Hasimoto Szei­­kót, aki elnézést kért azoktól, akik már jegyet váltottak az ötkarikás versenyekre.

A végleges döntés a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) történt egyeztetés után született meg, amelynek előzménye, hogy a japán kormány a korona­vírus-járvány és az emelkedő esetszámok miatt július 12-étől augusztus 22-éig rendkívüli állapotot hirdetett Tokióba.

Azt már a tavasszal megtiltották, hogy külföldi szurkolók részt vehessenek az eseményeken, de egészen mostanáig a szervezők tervei között a hazai nézők korlátozott beengedése szerepelt. Marukava Tamajo olimpiai miniszter viszont azt mondta, lesznek kivételek a korlátozás alól, azokon a helyszíneken, amelyek kívül esnek a nagy tokiói agglomeráción – Fukusima, Mijagi –, lehetnek szurkolók a lelátón a létesítmény befogadóképességének ötven százalékáig, maximum tízezren.

Magyarországról 176 sporto­­ló szerzett kvótát, közülük he­­ten kötődnek Csongrád-Csanád megyéhez. Sárosi Laura a tollaslabdázók között lép pályára, míg a január 31-én kislányt a világra hozó Márton Anita súly­­­­lökésben indul.

A tizenhét magyar kajak-kenu-induló közül az MVM Szegedi VE-t képviseli Nádas Ben­­ce és Kárász Anna, míg az algyői Kopasz Bálint is ott lesz az olimpián a Győri VSE-ből.

Június közepéig kellett várnia a Szegedi Lelkesedés SK súlyemelőjének, Nagy Péternek, hogy hivatalossá váljon indulása a +109 kg-os kategóriában, 10 km-es nyílt vízi úszásban pedig a SZUE versenyzőjének, Olasz Annának szoríthatunk.

Lesznek kivételek, ahol azért lehetnek majd nézők a lelátón.
Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Sorsoltak

Hármas, erős csoportba került a tokiói olimpián a szegedi tollaslabdázó, Sárosi Laura. Az N csoportban az ötödik helyen kiemelt thaiföldi Ratchanok Intanon mellett a malajziai Sonilia Cheah lesz az ellenfele.

– Hatalmas kihívás lesz mindkét mérkőzésem. Jobb sorsolást reméltem előzetesen, de megvan a célom. Ha ezen a két játékoson keresztül vezet az út, ám legyen. Nagyon pozitív vagyok, és jó formában érzem magam. Meglepetést szeretnék szerezni az N jelű csoportban – kommentálta a sorsolást Sárosi Laura a Suash Club Szeged közösségi oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában