Vasárnap lapzártánk után fejeződött be az Európa-bajnoki döntő

2021.07.12. 11:38

Viszlát, összeurópai rendezés

A tavalyról idénre halasztott labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjét tegnap lapzártánk után rendezték meg Londonban Olaszország és Anglia között. Következik jövőre a vb Katarban, majd 2024-ben az Eb Németországban.

Mádi József

London, 2021. július 7. Az angol és a dán válogatott tagjai a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság elõdöntõjében játszott Anglia-Dánia mérkõzés kezdete elõtt a londoni Wembley stadionban 2021. július 7-én. MTI/AP pool/Catherine Ivill

Forrás: MTI/AP pool/Catherine Ivill

Fotó: Catherine Ivill

Befejeződött az UEFA Euro 2020 labdarúgó-Európa-baj­nok­­­ság, amelynek döntőjét – a mérkőzést, az esetleges hosszabbítást, netán a 11-eseket is – tegnap lapzártánk után rendezték meg Londonban, a Wembley Stadionban.Mire e sorok olvasóinkhoz el­­jutnak, addigra már kiderült, ki nyerte az összeurópai rendezésű kontinenstornát, amely hajrájának azért érdekességet ad, hogy az utolsó három mérkőzést Londonban bonyolították le. Valamit jól csináltak az angolok, hogy a szervezők szerint őket illette meg a két elődöntő és a finálé, miközben további 11 ország városa is volt házigazda...

Szóval már tudott, Olaszország másodszor vagy Anglia először hódította el a trófeát. Gyorsan lepörgött ez az egy hó­­nap, amelyben összesen öt­­venegy mérkőzést játszottak le a csapatok. És a tornán mint társházigazda szerepet kapott Magyarország, amely az Izland ellen megnyert pótselejtező után a francia, portugál, német hármassal szemben is helytállt. A portugálok elleni 0–3 után Franciaország (1–1) és Németország (2–2) ellen is sikerült egy-egy pontot szerezni, amelyekkel végül a négyes ne­­gyedik helyén végezve ki­­esett Marco Rossi együttese. Ám a két budapesti, majdnem telt házas meccs, valamint a müncheni bravúr alkalmával is sok tízezer magyar szurkoló teremtett a helyszíneken 2016-ot idéző fiesztahangulatot.

Igaz, az UEFA nem nézte jó szemmel a magyar szurkolók viselkedését, mert hárommeccses zárt kapus UEFA-esemény-rendezésre (a harmadikat két évre felfüggesztve), valamint pénzbírságra büntette a szövetséget. A kettős mérce jegyében, merthogy érdekes módon más nemzetek bármilyen, vagy akár hasonló vétségekért még csak enyje-bejnyét sem kaptak az UEFA-tól. Ez a büntetés viszont nem érinti a szeptember 2-án Budapesten rendezendő világbajnoki selejtező szurkolói részvételét Anglia ellen.

Ami biztos: 2022-ben megint rendhagyó futballtorna lesz Ka­­tarban, hiszen novemberben és decemberben ad otthont az arab állam a világbajnokságnak. 2024-ben pedig visszatér Európa az egy helyszínes rendezéshez: három év múlva Németország a házigazda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában