Elhalasztották a vb-t

2021.08.24. 13:45

A szegedi triatlonistáknak egyelőre várniuk kell a nagy versenyre

Az új-zélandi Ironman 70.3 világbajnokság törlése után újabb szomorú hír érkezett a triatlonsportból, elhalasztották a nagy hagyományokra visszatekintő hawaii ironman vb-t is.

Tóth Alex

Eredetileg október 6-án rendez­ték volna a hawaii Konán az ironman-világbajnokságot, amelyre két szegedi sportoló is kvalifikált: Szilágyi Péter már lassan egy éve tudja, hogy jogosult a vb-n való indulásra, míg Simon Péter a két héttel ez­­előtt megrendezett tallinni versenyén harcolta ki a kijutást. Simon Péter a megmérettetés után a Délmagyarországnak elmondta, fontolgatja az indulást, meg kell vizsgálnia, hogy megérné-e a nagy utazás, Szilá­gyi Péter pedig minden idei versenyét a világbajnokságnak rendelte alá. A kiírást a koronavírus-járvány miatt február 5-ére halasztották, így mindkettejüknek várnia kell még.– Elég rosszul érintett, hiszen amióta kvalifikáltam, azóta várom ezt a versenyt – kezdte lapunknak Szilágyi Péter.

– Nyilván valamilyen szinten azért számoltunk ezzel, készültünk B tervvel. A körülbelül egy hónappal előtte tervezett hosszú távú magyar bajnokságra készülök most gőzerővel, aztán pedig, hogy a világbajnoksággal mi lesz, kiderül – mesélte.

A sport mellett tűzoltóként dolgozó Szilágyi elmondta, az ironman-világbajnokság szervezői a bizonytalanság miatt minden részvételre jogosult versenyzőtől kértek egy nyilatkozatot, miként szeretné felhasználni a megszerzett, kijutást jelentő slotot. Nyilatkozniuk kel­­lett, hogy februárban vállalják-e az indulást, valamint a csúsztatásra is lehetőséget kaptak. Dönthettek úgy, hogy 2022, 2023, 2024, vagy akár 2025-ig kitolják a kvalifikációs jogukat.

A világbajnoki halasztás mi­­att a következő fontos állomás tehát a hosszú távú országos bajnokság lesz Szilágyi Péter számára, aki határozott célokat tűzött ki maga elé a szereplést tekintve.

– Ugyanúgy kihozzuk a formát az edzéseken, mintha az eredeti időpontban megtartanák a vb-t. A magyar bajnokságon dobogós helyre pályázok, titkon dédelgetett álmom pedig, hogy meg is nyerjem a kiírást – fogalmazott.

A két szegedi versenyző egyébként felvette egymással a kapcsolatot, Szilágyi tudott segíteni Simon Péternek, ám mint mesélte, rendkívül bo­nyolult procedúra az Egyesült Államokba való beutazás, amely jelen pillanatban a járvány­helyzet miatt nem is lehetséges. A Tisza-parti vasember ter­­mészetesen az összes létező lehetőséget körbejárta, de mint elmondta, nem sikerült egyről a kettőre jutnia, és ahogy fogalmazott: jelenleg úgy érzi, a kijutás logisztikai része közelít ahhoz a kihíváshoz, amelyet maga a verseny jelentene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában