Egyből egy a mérleg

2021.08.26. 16:00

Már a nyitónapon megszületett az első magyar paralimpiai érem

Szegedi olimpikonnal és egy pompás magyar úszóéremmel indult a tokiói paralimpia első napja. Az ATSK Szeged sportolója, Major Endre győzelemmel kezdte a csoportkört, Konkoly Zsófia úszó pedig ezüstérmet nyert.

T.A.

A Rióban negyedikként zárt szegedi Major Endre simán megverte amerikai riválisát a paralimpia nyitónapján. Fotó: Magyar Paralimpiai Csapat

Sok újdonságot kitalált, mégis mindössze csak egy versenyen gyakorolhatta azokat – árulta el lapunk érdeklődésére a tokiói utazása előtt a szegedi paralimpikon asztaliteniszező, Major Endre.Az ATSK Szeged játékosa a gyér készülési lehetőségei ellenére pompásan indította a csoportkört, amelyben győzelemmel mutatkozott be.

A Rióban negyedikként zárt szegedi Major Endre simán megverte amerikai riválisát a paralimpia nyitónapján.
Fotó: Magyar Paralimpiai Csapat

Japán idő szerint 16 órakor, magyar idő szerint reggel 9-kor kezdte meg szereplését a szegedi Major Endre a Tokióban zajló paralimpiai játékok nyitónapján, amelyen az amerikai Michael Godfrey-jel találkozott az első mérkőzésén. Major magabiztos játékkal, 3–0-s (0, 6, 7) győzelemmel indított, és jelezte riválisainak, hogy csakúgy, mint a Brazíliában, Tokióban is számolniuk kell vele. A Tisza-parti kiválóság lapzártánk után, ma hajnalban folytatta a küzdelmeket, 5.20-tól nézett farkasszemet az S1-es kategória csoportviadalának második körében.

Később kiderült, nem kellett sokat várni az első magyar éremre sem, amelyet az úszó Konkoly Zsófia szerzett meg 400 méter gyorson. A 19 éves pécsi származású sportoló a selejtezők legjobb idejével jutott be a szám döntőjébe, amelyben mindössze 8 századdal az ausztrál győztes mögött a célba csapva ezüstérmet szerzett.

– Igen, az álmok valóra válnak, és remélem, ez a továbbiakban is így lesz – kezdett bele az értékelésbe a futam után Konkoly Zsófia. – Nyolc másodperccel jobb időt úsztam a döntőben, mint reggel, és már az is egyéni csúcs volt, úgyhogy nagyon örülök neki. Próbáltam menni a mellettem lévőkkel, aztán a végén otthagyni őket. Gondoltam, befogom az ausztrál lányt, de az nem sikerült, azonban ennek is örülök – nyilatkozott boldogan.

Egy másik magyar versenyző, a vívó Hajmási Éva is közel volt az éremszerzéshez, azonban az egyéni kard verseny bronzmérkőzésén 15:10-es vereséget szenvedett az ukrán Jevhenyina Breustól, így ő a negyedik helyen végzett.

Rióban negyedik lett

A szegedi Major Endre a 2016-os riói paralimpián indult először ötkarikás játékokon, amelyen rögtön egy óriási eredményt ért el, ugyanis egészen az S1-es kategória bronzmérkőzéséig menetelt. Az medálról döntő csatában végül a dél-koreai Nam Ki Vonnal találkozott, ő győzte le az így negyedikként zárt magyar asztaliteniszezőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában