Szegeden is megünnepelték az évfordulót

2021.10.27. 14:36

Száz éves a Magyar Birkózó Szövetség

Egy évszázada immár a Magyar Birkózó Szövetség megalapításának. Száz év alatt megannyi sikert értek el a sportág magyar versenyzői, amelyekhez nagyban hozzájárult Szeged városa is.

Tóth Alex

Fotó: Kuklis István

Idén jegyzi fennállásának századik évfordulóját a Magyar Birkózó Szövetség, aminek apropóján a sportág egyik legjelentősebb hazai bázisán, Szegeden is megünnepelték a centenáriumot. A szegedi városháza adott otthont a ceremóniának, amely keretén belül Ménesi Imre, a közgyűlés sportbizottságának elnöke a Magyar Birkózó Szövetség képviseletében érkező Komáromi Tibor olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok és Európa-bajnok egykori birkózót köszöntötte, illetve több, a sportághoz kapcsolódó szegedi kötődésű személy is ajándékcsomagot kapott.

Ménesi Imre az esemény kezdetén megemlékezett 2014-ről, ugyanis ekkor a szövetség képviseletében a Tisza-parti városba látogatott Hegedűs Csaba, aki a birkózóváros címet adományozta Szegednek. A történelem lapjaira visszatekintve az elismerés nem volt indokolatlan, sőt, Szeged nagyon sokat tett azért, hogy mára a magyar birkózósport egyik legjelentősebb bázisaként lehessen említeni. A városban már az 1890-es években szervezett keretek között foglalkoztak a sportággal, 1930-ra versenyszerűvé vált a tevékenység, az 50-es években pedig valósággal virágzott a birkózóélet.

Mára a korábbi négy szakosztályból csak egy maradt.

Napjainkban a Szegedi Vasutas Sportegyesület rendelkezik birkózó-szakosztállyal, amely színeiben 67 sportoló (36 igazolt versenyző) pallérozódik 3 edző kezei alatt, és amely életében jelenleg a legnagyobb hangsúlyt az utánpótlás nevelése teszi ki.

A városházán természetesen tiszteletét tette a Magyar Birkózó Szövetség képviseletében az egykori kiváló sportoló, Komáromi Tibor, aki elmondta, mára Szeged az egyik olyan hazai város, ahová bármikor örömmel látogat el, ám ez nem volt mindig így.

Fotó: Kuklis István

– Azt tudni kell, hogy versenyzőként nem szerettem ide utazni, mert nagyon jó szegedi birkózókkal kellett farkasszemet nézném. Ez jól mutatta, hogy a város tevékenysége milyen magas szinten volt és van is, hiszen amióta világ a világ, a magyar birkózásnak az egyik jelentős bázisa Szeged – fogalmazott Komáromi Tibor, majd megköszönte az önkormányzat támogatását.

Az esemény végén a díjak is gazdára találtak. Ajándékcsomagot vehetett át többek között a támogatásért Kovács Tamás, Szeged alpolgármestere, Savanya Ferenc, aki immár 60 éve tartozik az SZVSE kötelékébe, a világbajnoki ezüstérmes Buchholcz Gyula, az ötszörös magyar bajnok Bodai László, valamint a többszörös magyar bajnoki ezüstérmes Strohner Csaba is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában