Helyi sport

2022.01.20. 15:00

Búcsúztak az Eb-től, de övék a jövő

Budapesten és Pozsonyban mától a középdöntő mérkőzéseivel folytatódik az Európa-bajnokság, a magyar férfi kézilabda-válogatott nélkül.

Becsei Dávid

Szita Zoltán (a labdával) és Bánhidi. Borúsabb jelen után fényesebb jövője lehet velük a magyar válogatottnak. Fotó: Török Attila/MW

Düh, szomorúság és csalódottság. Ezek az érzések lettek úrrá a magyar kézilabda-szurkolókon, miután férfiválogatottunk a csoportkört követően két vereséggel és egy győzelemmel búcsúzott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság küzdelmeitől. Már az első mérkőzés kezdő sípszava előtt komoly nyomás került nemzeti csapatunk vállára, miután Európa egyik legfelkészültebb és legelismertebb kézilabda-szak­írója, Rasmus Boysen Eb-erőssorrendjében a döntőbe várta Magyarországot.

 

Ezt tetézte a december közepén átadott új, 20 ezer 22 fő befogadására alkalmas Budapesti Kézilabda Aréna, amelyben mindháromszor telt ház fogadta Mikler Rolandékat. Az óriási akarat, amely jellemezte a játékosainkat, néhány hibát követően görcsösségbe csapott át. A Hollandiától elszenvedett vereséget követően Portugáliát drámai végjátékban – Máthé Dominik négy másodperccel a vége előtt vágta be a győztes gólt – sikerült legyőzni, Izland viszont ismét nagy falatnak bizonyult. 

 

 

Ilyen hátul még sosem végeztünk, ez viszont önmagában egy csalóka nézet. A magyar csapat átlagéletkora 27,1 év volt a tornán, amelynél a huszonnégy gárda közül csak tizenegy bizonyult fiatalabbnak. A jövő tehát adott, a világklasszis Bánhidi Bencével, a 22 esztendős Máthé Dominikkal és Rosta Miklóssal, a 23 éves Szita Zoltánnal a fedélzeten picit több szerencsével és jobb védekezéssel hamarosan akár ki is jöhet az a nagy eredmény a magyar férfi kézilabda-válogatottból, amit már Budapesten láttak jönni néhányan. 

 

Az Európa-bajnokság középdöntőinek mai programja, Budapest, 15.30: Montenegró–Horvátország. 18 óra: Franciaország–Hollandia. 20.30: Dánia–Izland. Pozsony, 15.30: Oroszország–Svédország. 18 óra: Spanyolország–Németország. 20.30: Norvégia–Lengyelország. 

 

Mirko Alilovic visszatér a válogatottba

2018. január 26. után ismét védhet a horvát válogatottban a Pick Szeged kapusa, Mirko Alilovic. A 36 éves játékos három év után öltheti magára ismét a címeres mezt, miután a 2018-as horvátországi Európa-bajnokságon elért 5. helyet követően lemondta a válogatottságot. A koronavírus-fertőzések nem kímélik Hrvoje Horvat szövetségi kapitány csapatát, így Alilovic visszatér. 

A horvát klasszison kívül a középdöntőkben már csak a norvég együttesben található szegedi játékos, Kent Robin Tönnesen és Alexander Blonz. A csoportkör után búcsúzott magyar (Mikler, Bánhidi, Bodó, Rosta), portugál (Martins), szlovén (Mackovsek, Henigman), osztrák (Frimmel) és szerb (Radivojevics) játékosok hétfőn csatlakoznak be Juan Carlos Pastor felkészülésébe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában