Szerdán kajak-kenu vb kezdődik a Maty-éren

2022.08.30. 18:40

Megint legendák születhetnek

Szerda 9 órakor megkezdődik a szegedi Maty-éren az ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokság. A magyar válogatott – amelyben 11 MVM Szegedi VE-versenyző is megtalálható – 28 kajakossal és 29 kenussal veszi fel a küzdelmet a több mint 60 nemzetet és 1100 fiatal felvonultató mezőnyben.

Mádi József

A 11 vb-résztvevő szegedi: Ozsgyáni Bence (hátul balról), Szarka Krisztián, Szilágyi Balázs, Gyányi Levente, Zombori Dominik, Molnár Csanád, majd Balogh Gergely (elöl balról), Nagy Bianka, Kiss Ágnes, Molnár Csepke és Molnár Csenge.

Fotó: Karnok Csaba

A válogatókon, az edzőtáborokon és a hivatalos dolgokon immár túl van mindenki. Ma az esemény sajtótájékoztatóját, majd a megnyitót rendezték meg a Maty-éren, szerda reggel pedig eldördül az első startpisztoly, elkezdődnek az előfutamok az ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokságon.

Ismét a világ legjobbjai foglalják el a nemzeti olimpiai centrumot és nyugodtan mondhatjuk, Szegedet is. Az előző héten bulizni érkeztek a városba rengetegen, ezen a héten pedig a földkerekség legjobb ifjúsági és U23-as kajakosaival, kenusaival van tele a Csongrád-Csanád megyei székhely.

Makrai Csaba kajakért felelős szövetségi kapitány 28 versenyzőt nevezett a két korosztályban, míg Foltán László kenus szövetségi kapitány 29 sportolónak szavazott bizalmat – ez utóbbi indulói rekord a szakágban. Legutóbb 2014-ben volt ennek a két korosztálynak vb-je a Maty-éren.

– A szezon legfontosabb utánpótlás versenye, ez nekünk az év csúcspontja. Bízom abban, hogy megint sikeres eseményt tudunk lebonyolítani, és két év után végre megtelhet a lelátó is. A magyar kajak-kenu utánpótlásban nagyon sok erő rejtezik, erre remek példa volt a tavalyi vb, vagy az idei Eb. Nyolc éve ezen a szinten mutatta meg magát például az olimpiai bajnok Tótka Sándor vagy Kárász Anna. Élvezzétek a következő öt napot, hogy nektek szurkol mindenki, és hogy hazai vb-n állhattok rajthoz. A Maty-éren legendák születnek, ezt ne felejtsétek – mondta a versenyzőkhöz szólva is Szakács Bálint, az MKKSZ ügyvezető igazgatója..

– Jó hangulatú, magas szintű edzőtáboron vagyunk túl, készek vagyunk a jó szereplésre – nyilatkozta Makrai Csaba kajakos szakági kapitány. Kollégája, Foltán László nemrég még versenyzőként ült ott, ahol most kenus kapitányként foglalt helyet.

– Fontos, hogy mindenki tudja, mi a feladata, mi a célja. Azt kívánom, hogy álljatok minél többen a dobogó tetején, és hallgassátok a Himnuszt. 2024-ben olimpiai lesz, már az ifik is potenciális indulók lehetnek, így izgalmas két év vár rátok – tette hozzá Foltán.

Néhány érdekesség: Kirgizisztán és az Egyesült Arab Emirátusok (név szerint a magyar származású Bártfai Balázs) 1-1, Brazília, Kuba, Ciprus, Finnország, Georgia, Hong Kong, Nigéria, Észak-Macedónia, Tadzsikisztán, Uruguay és Venezuela 2-2, Örményország, Ausztria, Izrael, Puerto Rico 3-3 versenyzővel érkezett a vb-re. A legnépesebb csapat pedig a magyar 57 fővel, de spanyolok (53) és a németek (50) is komoly csapattal érkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában