Helyi sport

2022.08.03. 21:48

Nagyszerű nyitónap a kajak-kenu vb-n

Így kell bemutatkozni: minden szegedi egység továbbjutott a Kanadában zajló kajak-kenu világbajnokság első napján. A mai második napon a para szakág két szegedi képviselője is megkezdi a vb-szereplést.

V. P.

Nádas Bence és Kopasz Bálint csütörtökön már prosban áll rajthoz Kanadában.

Fotó: ARCHÍV FOTÓ: TUMBÁSZ HÉDI

Összesen öt Csongrád-Csanád megyei sportoló mutatkozott be a Halifaxban zajló kajak-kenu világbajnokság tegnapi nyitónapján. Az előzetes program némileg ugyan módosult, viszont így is nagyszerű napot zárhattak a megyeiek Kanadában.Kezdésként a K4 férfi 500 méteres előfutamban volt szegedi érdekeltség, ahol Kuli István és Nádas Bence volt az egység tagja. A kvartett a spanyolok és a címvédő ukránok mögött a harmadik lett az előfutamában, de mivel itt csak az első hely ért egyenes ági továbbjutást, ennek a csapatnak pénteken újra vízre kell szállnia, hogy a középfutamból biztosítsa helyét a legjobb kilenc között. 

A kenu kettesek 500 méteres versenyeiben a nőknél Bragato Giada (Tiszaújváros) és az MVM Szegedben versenyző Nagy Bianka nagyot küzdött, s végül a házigazda kanadai egységet mindössze három századmásodperccel megelőzve elcsípte a harmadik helyet, így már készülhetnek is a szombati fináléra. 
A páros 200 méteren is érdekelt lett volna a nyitónapon, ám az előfutam elmaradt, ebben a számban csak döntőket rendeznek majd, így csak egyszer szálltak vízre. 

A nap harmadik szegedi debütálása a klub friss igazolása, Balogh Gergely nevéhez fűződik. A vb-újonc kajakosnak szép számú riválissal kell küzdenie a döntőbe jutáshoz, a népes mezőny miatt így nem is lehetett egyből a döntőbe kvalifikálnia. A továbbjutása sikerült, de a pénteki következő forduló már több izgalmat ígér majd számára. 

A napot Kopasz Bálint zárta: a K-1 1000 méteres szám olimpiai bajnoka simán nyerte előfutamát, ezzel pedig továbbjutott: az algyői kajakos végig meggyőző teljesítménnyel vezetett, és várhatja a folytatást. 
 

A csütörtöki program

Csütörtökön az MVM Szeged paraversenyzői is bemutatkoznak a világbajnokságon. 15.05-től ugyanis Suba Róbert előfutama következik a VL2 200 méteres számban, míg Varga Katalin az öt perccel később rajtoló, hasonló távú női mezőnyben lesz érdekelt. Amennyiben Suba Róbert továbbjut, akkor este már a középfutamban áll rajthoz. 20 órától jön a férfi kajak kettesek 500 méteres előfutama, ahol a Nádas Bence–Kopasz Bálint duóért szoríthatunk majd a Kanadában zajló világbajnokság második napján. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában