Helyi sport

2022.10.26. 16:00

Nehéz helyzetbe kerültek a szegedi korcsolyázók

A szegedi közgyűlés elfogadta azt az intézkedéscsomagot, amelynek értelmében idén nem nyit ki a szegedi műjégpálya. Az ott edző és versenyző két gyorkorcsolya-klubot kérdeztük, hogyan tervezik a továbbiakat.

Vajgely Pál

Idén üres lesz a műjégpálya Szegeden.

Fotó: Török János

Az elszabaduló energiaárak miatt a szegedi közgyűlés úgy döntött, idén ki sem nyit a szegedi jégpálya: a nagyközönség mellett két klub, a Szegedi Korcsolyázó Egylet, valamint a Tuti Kori mindennapjait is alapvetően befolyásolja a döntés. 

– A fő profilunk a rövidpályás gyorskorcsolya, jég nélkül pedig elég nehéz űzni ezt a sportot. Hétvégén fel tudunk járni Budapestre, kisebb versenyeket pedig megcélzunk, hogy a gyerekek jégen legyenek. Azt hittük, ha a covidot túléljük, akkor már mindent túlélünk. A válogatottjaink Budapesten tudnak edzeni. A hétköznapokat száraz edzésekkel oldjuk meg, Molnár Eiserle Gábor edzőkollégámmal azt beszéltük, egy kicsit csapatépítő jellegre kell vennünk ezt a szezont. Ahhoz, hogy fenntartsuk a gyerekeket, be kell áldoznunk azt, hogy a teljesítményünk idén nem lesz olyan – mondta lapunknak Lajtos Szandra, az SZKE edzője. Hozzátette, hétvégente a gyakorló jégcsarnokban egy-egy órát jégen tölteni a fővárosban.

– A környezetünkben sincs olyan pálya, amit igénybe tudnánk venni, a legegyszerűbb a főváros, ott a szivacsrendszer a legmegfelelőbb számunkra – mondta Lajtos Szandra. 

–  Hosszútávon nem fenntartható, hogy minden héten eljárkáljunk máshova, így megpróbálunk az algyői jégpályán jégidőhöz jutni. Reméljük, sikerül olyan edzésidőpontokat találni, amire odaérnek a gyerekek. E mellett szárazedzésekkel készülünk. Olyan szintű áremelkedések történtek, hogy bármilyen pálya kibérlése horribilis összeg, így a szárazedzések mindenképpen maradnak – mondta Tutrai Tamás, a Tuti Kori edzője. Kitért rá, az utánpótlásuk a Sport21 program keretében zajlik, 25-30 főről van szó, akik a kezdő szinthez közelebb állnak, és ugyanennyien vannak, akik már versenyeztek, a 6-7 éves kortól a 16-17 éves korosztályig.

– A legkisebbek számára lehetőséget jelenthet a görkorcsolya, hiszen ott még nincs specializálódás, ott a szakágak munkája összeegyeztethető.  Pontos időt nem tudok mondani, én 37 éves vagyok, és nem emlékszem olyanra, hogy ne lett volna jégpálya Szegeden – zárta Tutrai Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában