2023-ban kajak-kenuban

2022.11.09. 09:55

Fontos események a Maty-éren

Jövőre sem unatkozhatnak a kajak-kenu szerelmesei, hiszen a szegedi Maty-éren négy fontos eseményt is rendeznek a 2023-as duisburgi olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt.

M. J.

Újra nézőkkel telhet meg a Maty-éri lelátó: jövő májusban világkupa lesz Szegeden.

Fotó: Karnok Csaba

Négy jelentős eseménynek ad otthont 2023-ban a szegedi Maty-éri nemzeti olimpiai centrum. A programok a férfi kajak, illetve női és férfi kenu szakágakban az I. felnőtt válogatóval, egyben női kajak tájékoztatóval indulnak május 5–7-én, rá egy hétre május 11. és 14. között lesz a világkupa, majd június 15. és 17. között női kajakban és a nem olimpiai számokban a II. felnőtt válogató. A negyedik verseny a Doktor24 felnőtt magyar bajnokság július 26–28-án.

Mindez azok után derült ki, hogy a  Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége elfogadta a felnőtt gyorsasági és para szakág 2023-as felkészülési tervét. Az előttünk álló év legfontosabb versenye egyértelműen a duisburgi kvalifikációs világbajnokság lesz (augusztus 23–27.), amelyen az olimpiai kvótaszerzés a tét. A sportolókra még vár az Európa Játékok Krakkóban (június 21–24.), a poznani világkupa (május 26–28.), illetve egy úgynevezett light világkupa, amely előolimpia (augusztus 30.–szeptember 1.) is Párizsban.

Duisburgban a gyorsasági szakágban egy ország 18 kvótát szerezhet a 2024-es párizsi olimpiára: kajakban a férfiak és a nők egyaránt hatot, kenuban pedig hármat-hármat. Fontos azonban megemlíteni, hogy az ötkarikás játékokon az eddigi 12 helyett csak 10 versenyszám lesz a programban, emellett férfi kajak és kenu párosban ezer helyett ötszáz méter lesz a táv.

KERETES

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) 39. kongresszusán a három fős magyar küldöttség megerősítette szándékát a 2027-es gyorsasági világbajnokság megrendezésével kapcsolatosan, amely ezúttal rendhagyó módon négy szakágat (gyorsasági, para kajak-kenu, maraton, SUP) felölelő multiszakág-világbajnokság lenne Szegeden. A novemberben benyújtott pályázatról 2023 áprilisán döntenek az ICF boardülésén.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában