Labdarúgás

2023.01.03. 14:55

Ádám Martin felkerült a 2022-es legjobb góllövők világranglistájára

A forráskúti Ádám Martin is rajta van 2022 legeredményesebb futballistáinak világranglistáján, amelyet a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS tesz közzé minden év első napjaiban. Ádám mellett az Észak-Amerikában légióskodó Gazdag Dániel is helyet kapott a listán.

B.D.

Remek évet zárt Ádám Martin. Az NB I.-ben gólkirály lett, Dél-Koreában bajnok.

Fotó: Kuklis István – archív

A rangsorolásnál a hazai bajnokságban és kupában, valamint a nemzetközi sorozatokban és a nemzeti válogatottakban szerzett találatokat összesítették. Mindezek alapján az előző esztendőben a rangsor élére a világbajnoki döntőben három gólig jutott francia Kylian Mbappé került, aki összesen ötvenhat alkalommal volt eredményes. A Paris Saint-Germain mezében negyvennégyszer, a francia válogatott szerelésében tizenkétszer talált be, így nagyobb előnnyel utasította maga mögé a második Erling Haalandot. A 22 éves norvég támadó az év első felében még Dortmundban futballozott, majd a Manchester Citybe igazolt. Összesen negyvenhat gólt jegyzett – kilencet a nemzeti csapatban –, míg a brazil Bérgson, aki Malajziában légióskodik, úgy lőtt negyvenhat gólt, hogy a válogatottban egyszer sem lépett pályára.

A hétszeres aranylabdás, friss világbajnok Lionel Messi kicsúszott az első tízből, míg a legutóbbi aranylabdás Karim Benzema harminchárom találattal a tizenhatodik helyen végzett. 

Az IFFHS 67 nevet tartalmazó világranglistájára 25 góllal lehetett felkerülni, s éppen ennyit szerzett két magyar válogatott labdarúgó is, az észak-amerikai bajnokságban, a Philadelphia Unionban játszó Gazdag Dániel és a Paksról a múlt nyáron a dél-koreai Ulszanhoz igazolt Ádám Martin. Gazdag a válogatottban elért egy gólja mellett 24-szer volt eredményes klubcsapatában, míg Ádám mind a 25 találatát két klubja bajnoki meccsein szerezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában