Helyi sport

2023.01.13. 18:33

Továbbjutással debütált Somodi Maja, Jászapáti Petra is sikeresen kezdett

V. P.

Somodi Maja újoncként versenyezhet a lengyelországi Eb-n.

Fotó: Földi Imre

Bánhidi Ákos, a válogatott edzője úgy látta, igazán kellemetlen meglepetés nem érte pénteken a csapatot, egyedül Talabos Attila kizárását sajnálta 1000 méteren. Szerinte kifejezetten jól versenyzett, és bár az előzésénél volt kontakt, de úgy vélte, a riválisa nem amiatt esett el. Hozzátette, sokan - Tiborcz Dániel, Varnyú Alex, Sziliczei-Német Rebeka és Kónya Zsófia - betegeskedtek az elmúlt hetekben, aminek meglátszott a lenyomata a versenyzőkön, de például Varnyú ennek ellenére 1000 méteren "a nap előzését" bemutatva végül mindkét távján továbbjutott. A férfiaknál hozzá hasonlóan százszázalékos mérleggel zárt 500 és 1000 méteren Nógrádi Bence, és az 1500-on indult Bontovics Balázs is továbbjutott.

– A nap durranása viszont a vegyes váltó volt. Nagyon dübörgött az a négyes – mondta Bánhidi, aki az összetétel kapcsán megjegyezte, hogy Talabos Attila egyéni búcsúja miatt százszázalékosan a váltókra koncentrálhat. 

A magyarok közül egyedüliként Jászapáti Petra indult valamennyi távon, ráadásul mindhárom akadályt sikerrel vette.

– Az volt a terv, hogy lazán versenyezzek és a lehető legtöbb energiát spóroljam meg a következő két napra. Azt hiszem, ezt sikerült megvalósítani – indokolta az 1000 és 1500 méteres taktikáját a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes szegedi versenyző, aki a két hosszabb távon a mezőny végén tempózott, majd egy gyors ritmusváltással mindenkit körbekorcsolyázva állt élre. Jászapáti és Bácskai bizakodóan nyilatkozott a női váltó teljesítményéről is. Utóbbi nagyon sajnálta, hogy egyéniben rendkívül erős futamba került 500 méteren, ezért ott nem volt esélye a továbbjutásra.

A nőknél a mindössze 18 éves újonc Somodi Maja 1000 és 1500 méteren is továbbjutással debütált, Sziliczei-Német Rebeka pedig egyetlen egyéni számában, 1500 méteren jutott tovább.

Szombaton 500 és 1500 méteren már az érmekért küzdenek a versenyzők, a stafétáknál pedig az elődöntőkre kerül sor. Vasárnap az 1000 méter küzdelmeivel és a váltók döntőivel zárul a kontinensviadal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában