Helyi sport

2023.06.30. 12:12

Pastor, a szegedi sikerkovács – JEGYZET

Becsei Dávid

Juan Carlos Pastor 460 mérkőzésen volt a Pick Szeged vezetőedzője, 348 Tisza-parti győzelem született ezeken.

Fotó: Karnok Csaba

Egész Európában szinte egyedülálló dolgot hajtott végre Juan Carlos Pastor, akinek hivatalosan a mai az utolsó munkanapja az OTP Bank-Pick Szeged férfi kézilabdacsapatánál. A sportág top férficsapatait figyelembe véve ő a második leghosszabb ideje regnáló vezetőedző egy klub kispadján. Tíz év után távozik közös megegyezéssel a Tisza-parti városból, nála több ideje csak Patrice Canayer, a Montpellier trénere dolgozik jelenlegi állomáshelyén. A 62 éves Canayer 1994 óta irányítja a francia együttest, amellyel kétszer megnyerte a Bajnokok Ligáját. Joggal említhetjük egy lapon a labdarúgó-edzők egyik legnagyobbjával, Sir Alex Fergusonnal, aki 1986 és 2013 között irányította a Manchester Unitedet vezetőedzőként. 

Nem túl gyakori tíz év egy helyen. Canayer huszonkilenc éve Montpellier-ben, Xavi Pascual tizenkét év után igazolt Barcelonából Bukarestbe, a Dujshebaev-korszak pedig 2024-ben ünnepelheti a tízéves fennállását Kielcében. 

Juan Carlos Pastor a hatvankét éves szegedi férfi kézilabda legsikeresebb edzője. És még sok olyan szó jut eszembe, amit csak felsőfokban lehetne használni vele kapcsolatban. Precízség, tisztelet mások iránt, nyerni akarás. Ez utóbbit senki másban nem láttam olyan mértékben eddigi sportújságírói pályafutásom során, mint benne. Talán az ebből az akaratból jövő néhány döntés eredményezte azt, ami egyelőre jellemzi a szurkolói közvéleményt formáló emberek hozzá viszonyulását. Az egyének érdekeit sosem helyezte a csapat érdekei vagy céljai elé, emiatt olykor közönségkedvenc játékosok maradtak távol a pályától kulcsmérkőzéseken. 

Történelmi nemzetközi kupasikerrel rúgta rá az ajtót Berlinben a Szegeddel Pastor a klubkézilabdára. Jó lesz odafigyelni rájuk – gondolhatták már akkor, hiszen a papíron esélyesebb Füchse Berlint és Montpellier-t fektetett két vállra a Pick. Évről évre fejlődött, egyre jobb játékosok érkeztek, a bajnoki címre viszont 2018-ig várni kellett. Ez a siker áttörést hozott, még jobb kézilabdázók igazoltak Szegedre, aminek köszönhetően a 2019–2020-as szezonra összeállt az „aranycsapat”. Mindenidők legerősebb és legrutinosabb Pick Szegede viszont nem játszhatott érmekért sem itthon, sem pedig a BL-ben, mivel a tavaszi idényt a koronavírus-járvány idő előtt lezárta. 

A hetvenöt- vagy százéves visszaemlékezések során biztosan ódák születnek majd Pastor szegedi munkásságáról, még akkor is, ha egy tízperces szkopjei összeomlás miatt Kölnbe egyszer sem sikerült eljutnia a négyes döntőbe. A spanyol szakember neve megkerülhetetlenné vált a szegedi férfi kézilabda történelmében. 

2013 és 2023 között Juan Carlos Pastor felrakta a szegedi kézilabdát a legmagasabb polcra, stabil top tízes csapatot épített fel. Győzelmekkel és vereségekkel tanított egy egész „Handball Familyt”, miközben mindenegyes ellenfeléről a legnagyobb tisztelettel beszélt. Beszélt magyarul is, ezt személyesen tapasztaltam, megértette és megértettette magát nyelvünkön, de a precízsége és a maximalizmusa nem engedte, hogy nyilvánosan is így kommunikáljon. 

Több hazai és nemzetközi mérkőzésére is elkísértem a csapatot az elmúlt hét esztendőben, amelyeken rendre olyan elismert szakemberek kezdték sajtótájékoztatójukat Pastor és játékrendszerének méltatásával, őszintén, mint Lino Cervar, Xavi Pascual, Filip Jícha vagy éppen Sótonyi László. Bízom benne, hogy az idő előrehaladtával a szurkolótábor is elismeri Juan Carlos Pastor szegedi kézilabdáért tett munkáját és sikereit. Az elkövetkezendő tíz év feladata pedig, hogy a Pastor által legfelsőbb polcra helyezett Pick Szeged az új szakmai stábjával belépjen a titkon dédelgetett álmok kapuján Kölnben. 

Végezetül pedig az egyik kedvenc Pastor-mondatom: „szok szikert kívánok!” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában