Az azerbajdzsáni Bakiban a női légpisztolyos csapat tagjaként

2023.08.17. 15:54

Jákó Miriam vb-ezüstérmes

A Fábián Sára, Jákó Miriam, Major Veronika összeállítású magyar női légpisztolyos csapat ezüstérmet nyert csütörtökön a bakui olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokságon, amelyen Fábián egyéniben negyedik lett, és olimpiai kvótát szerzett.

A zsombói Jákó Miriam világbajnoki második lett.

Fotó: Cél-Tudat SE

A női pisztolyosok küzdelmében a 119 fős mezőny tagjai két csoportban teljesítették az alapverseny 60 lövését.

A mieink közül az első körben a két fiatal tehetség, a 21 éves Fábián és a 19 éves zsombói Jákó (Cél-Tudat SE) szerepelt. A kezdés utóbbinak sikerült jobban, 20 lövés után 196 körrel az élen állt, a folytatás azonban nem jól alakult a számára, több hibát is elkövetett és folyamatosan csúszott vissza, 572 körrel zárt és a végelszámolásnál a 26. lett.

Közben az Egyetemi Világjátékokon két hete mindkét egyéni versenyben ezüstérmes Fábián a 97 körös első tízes kezdése után két 95-ös sorozattal folytatta, amivel az élmezőny mögött volt, a verseny második felében viszont remekelt, 97, 98, és 96 kört lőtt, így 578 körrel a csoport harmadik helyén állt. Nagyon kecsegtető helyzetben volt, az elmúlt évek eredményei alapján az 578 kör szinte biztos fináléba jutást ígért. A második csoportban ugyanakkor sokan lőttek kiválóan és az élő eredménykövetés alapján egészen az utolsó negyedóráig a 10. helyen állt Fábián, végül azonban a riválisok rontásai miatt előrelépett és a hetedik helyen, összességében simán került be a legjobb nyolc közé.

Nem sokon múlt, hogy Major Veronika is döntős legyen, a keszthelyiek klasszisa ugyanis gyengébb kezdés után szépen teljesített és 576 körrel zárt a tizedik helyen, eredménye pedig megegyezett a nyolcadik dél-koreai Kim Bo Miével, de az ázsiai lövőnek – és a kilencedik osztrák Sylvia Steinernek – több belső tízese volt.

Fábián már a finálé rajtjának pillanatában magáénak tudhatta az olimpiai kvótát, mivel az iráni Golnus Sebhatollahi nem lépett lőállásba, a görög Anna Korakaki és a német Doreen Vennekamp már korábban megszerezte az olimpiai szerepléshez a jogot, és a mezőnyben két kínai pisztolyos is volt, viszont egy ország számonként csak egy kvalifikációt szerezhet ezen a versenyen

Az Egyetemi Világjátékokon két hete mindkét egyéni pisztolyos (lég és sport) számban, valamint a légpisztolyos csapattal is ezüstérmes Fábián a döntőben 198.9 körös eredménnyel a negyedik helyen zárt.

A csapatversenyt a magyar trió 1726 körrel zárta, amivel ezüstérmet nyert. A győztes kínaiaktól két körrel maradtak el Jákóék, míg a bronzérmes irániakat kettővel előzték meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában