Helyi sport

2023.09.07. 15:47

Európa-bajnok Major Endre!

Visszavágott a csoportbeli vereségért, megnyerte az Eb-t a szegedi parasportoló!

Vajgely Pál

Major Endre visszavágott a csoportbeli vereségért, országkvótát szerzett a paralimpiai játékokra.

Fotó: KARL NILSSON

Csütörtökön délután, 2019 után ismét Európa-bajnoki döntőt játszhatott Major Endre: az ATSK Szeged parasportolója az S1-es sérültségi kategóriájának fináléjában azzal a Robert Davies-szel játszott, akitől a sheffieldi torna csoportkörében kikapott.

Az első szettet megnyerte az 54 éves szegedi sportoló, majd brit riválisa két, sima játékban fordítani tudott, és közel került a győzelemhez. Innen azonban hatalmasat küzdött Major Endre, aki előbb kiharcolta az ötödik játszmát (11-7), majd ott ellenfele szerváit hatástalanítva végül 11-6-ra nyert, ezzel pedig 3:2-re övé lett a meccs is – ezzel megnyerte az Európa-bajnokságot!

A szegedi parasportoló ezzel paralimpiai kvótát is szerzett  hiszen a para-asztalitenisz Eb kategóriáinak győztesei kvalifikálják magukat a párizsi játékokra.

Köszönet mindenkinek, aki hozzátett, aki valaha foglalkozott velem, ez egy igazi csapatmunka volt. Az angol riporter megkérdezte tőlem a meccs után, milyen a legjobbnak Európában: ezt nem tartom jó kérdésnek, mert a napi formától függ, hogy ki a legjobb közülünk, nincs bebetonozott ember, aki a legjobb lenne Európában. Természetesen nagyon örülök, hogy ez nekem most sikerült – mondta lapunknak Major Endre.

Az ATSK Szeged parasportolója elmondta, úgy érezte, az Eb előtt benne volt a levegőben, hogy sikerülhet megnyernie a kontinenstornát, de nagyon kicsiken múlik a siker.

Volt olyan szett, amikor az ellenfelemnek volt szerencséje, de az utolsó szettben pont nekem sikerültek ezek az apróbb dolgok, nekem voltak csuszáim. Nincs hatalmas nagy különbség a játékosok között, ilyenkor pedig ezek az apróságok döntenek – tette hozzá Major Endre.

Döntőbeli ellenfelével, Robert Davies-szel jól ismerik egymást, a brint Rióban paralimpiát nyert, 2019-ben pedig ugyanez volt a párosítás az Európa-bajnoki döntőben: akkor Davies nyert, most viszont Major Endre lett az Európa-bajnok.

Sokat játszottunk egymással, és jobb a mutatója, többször kikaptam tőle, mint ahogy nyertem. Két nappal ez előtt a csoportmeccsen még ő nyert, akkor talán bennem volt még az utazás. Mindegyik teremben más az asztal is, a végére egy kicsit jobban megszoktam, ez is számíthatott. Azt gondolom, pont annyi adrenalin volt bennem a döntőben, amennyi kellett – zárta Major Endre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában