Helyi sport

2023.12.19. 15:05

Olimpikonok felkészülését támogatja Szeged - FOTÓK

Ketten már biztos képviselik Szegedet a jövő nyári, párizsi olimpiai játékokon. Az úszó Pádár Nikolett, valamint a para-asztaliteniszező Major Endre két-két millió forintos támogatásra számíthat a várostól, az erről szóló okiratot a városházán adta át Botka László polgármester.

Vajgely Pál

Major Endre és Pádár Nikolett már biztosan ott lesz Párizsban.

Fotó: Török János

2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik az olimpiát Párizsban, azaz bő fél év múlva következik a harmincharmadik ötkarikás játékok. Az elkövetkezendő időszak a kvótaszerzés szempontjából is kimondottan fontos lesz, és persze vannak már olyan magyar sportolók, akik biztosították helyüket a játékokon.

Köztük van két szegedi is. Pádár Nikolett ugyanis olimpiai szintidőt úszott idén júliusban a világbajnokságon, ezzel a HAÁSZ Szegedi Úszó Egylet 17 éves úszója megváltotta párizsi jegyét 200 méteres gyorsúszásban. Pádár nemrég karrierje első felnőtt egyéni érmétől sem járt messze, hiszen csupán négy századdal maradt le a dobogóról, és lett negyedik a rövidpályás Európa-bajnokságon a 200 méter gyors döntőjében. 

Európa-bajnoki címével biztosította be a paralimpiai részvételt Major Endre. Az ATSK Szeged színeiben versenyző asztaliteniszező az angliai Sheffieldben megrendezett kontinenstornán nyert aranyérmet, ezzel Rio és Tokió után harmadik alkalommal lehet majd ott a paralimpián.

 

Abban bízunk, hogy a szegedi csapat bővül majd, kajak-kenuban tavasszal rendezik a kvalifikációs versenyeket, de Nagy Péter súlyemelőnek is szurkolunk, hogy újabb olimpián szerepelhessen. Bízom benne, hogy ez csak az első ilyen találkozó volt, és Párizsban népes szegedi különítmény erősíti majd a magyar csapatot. A következő fél év embert próbáló feladataihoz az önkormányzat két-két millió forintos támogatást biztosít – jelentette be Szeged polgármestere, majd átadta a támogatói okiratokat a két sportolónak, valamint a két klubvezetőnek, Márki Ernőnek, az ATSK Szeged ügyvezetőjének,  Nagy Attilának, a HAÁSZ SZUE elnökének.

Ami pedig a kvalifikációt illeti, kajak-kenuban ugyan az MVM Szeged VE-ből Nádas Bence tagja volt az 500 méteres távon versenyző férfi kajaknégyesnek, és az algyői Kopasz Bálinttal alkotott párosuk is kvótát szerzett K2 500 méteren, valamint klubtársa, Nagy Bianka C2 500-on végzett szintén párizsi indulást érő helyen. Kajak-kenuban az országnak szerzik a kvótát a sportolók, hogy ki indulhat majd a párizsi játékokon, az a jövő évben esedékes válogató versenyeken dől majd el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában