Bemutatták

2023.12.10. 18:28

Történelemkönyv készült a szentesi vízilabdáról

304 oldal, 106 fénykép és 1280 férfi OB I.-es mérkőzés rövid leirata – Kádár József és Bíró Dániel könyvet írt A szentesi vízilabdasport története címmel. A kötetet a Szentes Városi Könyvtárban mutatták be, kizárólag a Babilon Könyvesházban vásárolható meg.

Becsei Dávid

Pellei Kristóf Szentesen nevelkedett, jelenleg a Pécs játékosa.

Fotó: Karnok Csaba

A fejezetekre bontott könyvet korszakonként tagolták a szerzők. Ezeket a korszakokat jellemzően a vezetőedzők nevéhez kötötték. A majdnem 90 évet felölelő történelemkönyvből nem maradt ki természetesen a női részleg sem, amely 11-szeres magyar bajnok és megnyerte a Bajnokok Ligája jogelődjét, a Bajnokcsapat Európa Kupáját 1993-ban.

– Régóta érlelődött bennem már egy ilyen könyv megírása, hiszen a szentesi vízilabda és sikerei megérdemlik, hogy egy ilyen örökérvényű könyvben foglaljuk össze. Ami érdekelheti erről a sportágról ebben a városban az olvasót, ezt ebben a kiadványban megtalálhatja – mondta Kádár József.

Kádár József a megjelent könyvvel.
Forrás: Szentesi Vízilabda Klub

Kádár József a szentesi vízilabda legendája, és most már krónikása is, hiszen az ő és Bíró Dániel nyomán marad fenn szerkesztett formában szeretett sportágunk szentesi történelme. 1973 és 1984 között egy évtől eltekintve az OB I.-ben szerepelt játékosként csapatunkkal. Edzőként 1977 óta dolgozott Kádár, aki az élvonalban háromszor irányíthatta a Szentesi VK-t. 1986-tól 1990-ig, utána 1996-tól 1998-ig, végül pedig 2001-től 2003-ig.

A könyv borítójára került két képnek külön története van. Eredetileg hárommal terveztek a szerkesztők, azonban ez nem volt megoldható. A két fotóval azt szerették volna szemléltetni, hogy honnan hova jutott el a póló Szentesen. Ez alapján megjelenik a borítón a régi Kurca-parti medence egy 1963-ban készült fotón keresztül, valamint egy 2015-ös képpel a fedett uszoda egy Szentes–UVSE női bajnoki döntővel.

A borítóra fel nem került képet is megtalálják a könyvben. Ez 2002 nyarán készült, amikor a magyar férfi vízilabda-válogatott a belgrádi világkupára utazva megállt a városban és játszott egy barátságos mérkőzést.

Kádár visszaemlékezése szerint nagyjából négy év alatt készült el a könyv. Segítségükre voltak a Nemzeti Sport, korábbi nevén Népsport cikkei, ugyanis azokat 1973 óta gyűjtötte, amelyekben a szentesi vízilabdáról írtak. A könyv leginkább az eredményekre, átigazolásokra és a csapatképekre koncentrál, különlegesség, hogy mindhez van névsor is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában