Vírusos megbetegedés után rehabilitál

2024.01.11. 16:06

Jászapáti Petra hiánya óriási érvágás az Eb-ről

Bár a jelenlegi legjobb magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó, a szegedi Jászapáti Petra hiánya jelentősen csökkenti az éremszerzési esélyeket a pénteken kezdődő gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, a magyar csapat nélküle sem esélytelen arra, hogy folytassa 2005 óta tartó jó sorozatát.

Delmagyar.hu

Jászapáti Petra vírusos megbetegedés miatt két hónapot hagyott ki, jelenleg rehabilitál, így az Eb-n nem versenyezhet.

Fotó: Árvai Károly

– Az ág is húz minket ebben az idényben. Jászapáti Petra megkezdte a rehabilitációs edzéseket, de még nem lehet itt velünk a kontinensviadalon – mondta az MTI-nek Bánhidi Ákos ágazati sportigazgató a tavaly 1000 méteren bronz-, a női váltóval pedig ezüstérmes versenyzőről, aki vírusos megbetegedése miatt két hónapig edzeni sem tudott. – A hiánya rányomja a bélyegét, mire lehet képes a csapat, de ilyen minőségű versenyző kiesése bármelyik válogatottat megviselne – tette hozzá.

A sportvezető ugyanakkor hangsúlyozta, a női csapat rendkívül elszánt és Jászapáti nélkül is bizonyította a világkupákon, hogy ott van közvetlenül a legjobbak nyomában. Szerinte a legjobb eredményekre egyéniben 1500 méteren lehet számítani, úgy fogalmazott, a leghosszabb távon Sziliczei-Német Rebeka és a szintén szegedi Somodi Maja "ügyeskedhet".

– A talpra állás zajlik az olimpiai bajnok Liu fivérek távozása után, de vannak tehetséges korcsolyázóink. Ahogy korábban is fogalmaztam, meg kell becsülni az A és B döntős szerepléseket, ahol már bármi megtörténhet – mondta Bánhidi, aki abban bízik, hogy ilyen tartalékos összetételben is képes lesz erőt mutatni és előremutató teljesítményt nyújtani a csapat, amelynek 2005 óta minden Eb-n volt dobogós helyezése. – Ellenfelekben nincs hiány, a hollandok, az olaszok, a franciák, a belgák és a házigazda lengyelek között kell megállnunk a helyünket – szögezte le.
A felkészülés és a körülmények kapcsán megjegyezte, Bácskai Sára Luca ugyan lázasan érkezett a lengyelországi városba, de mostanra már meggyógyult, a kontinensviadalon pedig minden feltétel adott a versenyzéshez. A jeget máladózónak és lassúnak nevezte, ez ugyan "összehúzza a mezőnyt", de nem annak a technikás korcsolyázásnak kedvez, ami a magyarokra jellemző.

A férfiaknál Bontovics Balázs és a szegedi Jászapáti Péter 1000 és 1500 méteren indul, előbbi távon Tiborcz Dániel, utóbbin Csizmadia Márk lesz még érdekelt. Az 500 méteres sprinttávon pedig Tiborcz mellett az FTC szegedi származású versenyzője, Nógrádi Bence kap lehetőséget. A nőknél a két rövidebb távon Bácskai Sára Luca, a szegedi Kónya Zsófia és Somodi Maja áll rajthoz, míg a leghosszabbon Bácskai helyett Sziliczei-Német szerepelhet, a női váltó ötödik tagja pedig Tóth Eszter lesz. A 2000 méteres vegyes váltóban Bácskai, Kónya, Sziliczei-Német, továbbá Jászapáti, Nógrádi és Tiborcz juthat lehetőséghez.

Tavaly a szintén gdanski Eb-n egy ezüst- és bronzéremmel zártak a magyarok. A Hala Oliviában sorra kerülő Eb pénteken a selejtezőkkel kezdődik, szombaton az 500 és az 1500 méter küzdelmeit, valamint a váltók elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter és a staféták fináléival zárul a verseny.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában