Nápolyban rendezik az Európa-bajnokságot

2024.02.29. 12:54

Zsögön az élmezőnyben szerepelt

Zsögön Andor (jobbról a második) egyéniben 7., csapatban 4. lett.

Fotó: SZTE VK

A szegedi diák és másodéves kadett tőrversenyző, Zsögön Andor kilenc éven át az SZTE VK versenyzője volt, és immár másfél éve a Budakalászban edz. Ő volt az egyetlen szegedi részvevője a Nápolyban megrendezett vívó kadett és junior Európa-bajnokságnak.

Az esemény az egyéni versennyel kezdődött, amelyben 92 vívó volt érdekelt: minden országból csak a hazai ranglista első négy legjobbja jöhetett el, és ez a verseny színvonalát erősen meghatározta. 

Zsögön Andor az öt selejtezős meccséből négyet megnyert, és így is csak a 20. helyről kezdte az egyenes kieséses szakaszt. Az első ellenfele a belga Meyer Nathan volt a 64-es táblán, és a találkozót Zsögön nyerte 15:5-re. A legjobb 16 közé jutásért a verseny egyik nagy esélyese, a tavalyi kadett Eb ezüstérmese, az izraeli Eitan Lemberger várta. A küzdelem először az izraeli számára kecsegtetett győzelemmel, és az első harmadot 10:6-ra megnyerte. Az egyperces szünet után Zsögön szinte szünet nélkül "egylámpás" tusokat adott, ennek köszönhetően 12:11 lett az állás – már neki. Innentől az előny hol itt, hol ott volt, ám az utolsó és egyben győztes tust a magyar srác adta (15:14), így a 16 között folytathatta. A legjobb 8 közé a német Michael Bergerttel kellett megküzdenie, aki a nemzetre jellemző hozzáállásból adott mintapéldát, de a győztes tus itt is Zsögöné volt – megint 15:14. 

A negyeddöntőben az olasz Marco Panazzolo következett, akinek már a nagyobb korosztályban is vannak jó eredményei. Az óriási küzdelemben végül Zsögön maradt alul, így egyéniben a 7. helyezést érte el.

A követező versenynapon a Zsögönt is foglalkoztató magyar csapat szépen indított, és Belgiumot fölényesen győzték le 45:20-ra. Ezután Hollandia következett a 4 közé jutásért, az eredmény itt is magabiztos győzelem volt.

A komoly tőrvívó nemzetként rangsorolt Franciaország viszont a döntőbe jutásért vívott harcban nyert, majd a bronzmérkőzésen Olaszország ellen szintén kikapott a magyar válogatott, amely így is az előkelő negyedik helyen végzett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában