Helyi sport

2024.03.16. 10:37

Jászapáti Petra visszatért, a női váltó továbbjutott a vb-n

Megkezdődött a rövidpályás gyorskorcsolyázók világbajnoksága Rotterdamban.

Delmagyar.hu

A magyar női váltó továbbjutott.

Fotó: Illyés Tibor

A magyar női váltó elődöntőbe jutott a rövidpályás gyorskorcsolyázók rotterdami világbajnokságának pénteki selejtezős napján, a férfi és a vegyes stafétának viszont nem sikerült ez a bravúr.

A női váltó három szegedi versenyzővel, Kónya Zsófiával, a közelmúltban kétszeres junior világbajnok Somodi Majával, valamint a betegsége után visszatérő Jászapáti Petrával állt fel, a kvartett negyedik tagja Sziliczei-Német Rebeka volt.

A magyar egység végig a dél-koreai és a kínai négyes mögött korcsolyázott a 3000 méteres távon,  az ukránok pedig már a táv harmadánál lemaradtak. Mivel a futam remek iramot hozott, így a harmadik hely is továbbjutást ért az időeredménynek köszönhetően.

Azért érezni a kihagyást, de meglepően jó állapotban vagyok ahhoz képest, hogy csak január óta edzek újra a jégen. Nagyon örülök a női váltó továbbjutásának, mert ez egy érett, taktikus versenyzés volt – értékelt a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Jászapáti Petra, aki októbertől több mint két hónapot teljesen kihagyott egy vírusos megbetegedés miatt, ezért ezen a világbajnokságon kizárólag váltóban érdekelt.

A szintén ötkarikás bronzérmes Kónya arról mesélt, hogy az elején az edzők mutatták, hogy növelni kell a tempót, de a végén már tudták, nem kell kockáztatniuk, mert elég gyors volt a futam a továbbjutáshoz.

A Jászapáti Péter, Tiborcz Dániel, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra összeállítású 2000 méteres vegyes váltó többnyire a holland és a kanadai négyes mögött a belga stafétával a harmadik helyért harcolt, egy rossz váltás döntötte el a párharcot a rivális javára, amely így időeredményének köszönhetően harmadikként is elődöntőbe jutott.

Az 5000 méteres férfi váltóban Jászapáti Péter, Bontovics Balázs, Tiborcz Dániel és Csizmadia Márk kapott szerepet. A magyar kvartett egy ideig vezetett is, de amikor a táv utolsó harmadában nőtt a tempó, akkor fokozatosan lemaradt a kínai, az amerikai és a japán négyestől, így negyedikként ért a célba, és nem tudott beleszólni a továbbjutás kérdésébe.

A rotterdami Ahoy Arénában szombaton 500 és 1500 méteren osztanak érmeket, valamint a staféták elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter és a váltók csatározásaival ér véget a vb.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában