Férfi kézilabda, Magyar Kupa

2024.05.19. 19:53

Tapadt a Veszprémre a Szeged, de elvesztette a kupadöntőt

Mindent kiadott magából a nagyot küzdő OTP Bank-Pick Szeged a Magyar Kupa-döntőben, de a végig domináló Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata nyerte meg azt 33–30-ra. Remili piros lapos kiállítását nem tudta kihasználni a remek lövőszázalékot produkáló Szeged.

Becsei Dávid

Matej Gaber (balról) és Ludovic Fabregas. Nagy küzdelmet hozott a kupadöntő a Szeged és a Veszprém között.

Fotó: Dömötör Csaba/MW

Egy helyen változott a szegedi keret az elődöntőhöz képest. Emil Imsgard helyére Mikler Roland került be, míg az ujjtörés miatt megműtött Gleb Kalarasra ma sem számíthatott Kárpáti Krisztián. A Veszprém Dabas elleni összeállításán nem változtatott, mindössze Gasper Marguc nem volt ott a pályán, ő hosszabb ideje már saroksérüléssel bajlódik.

Szegedi labdaeladással és Remili-góllal indult a kupadöntő. A világklasszis francia jobbátlövő távoli lövéseivel nem tudott mit kezdeni a szegedi védelem az első tíz percben, négyből négynél járt. Agresszívan védekezett középen a Pick, éppen emiatt a szélekről is aktívan kezdett a címvédő, amely tíz perc játék után 7–4-re vezetett.

A hamar összeszedett háromgólos hátrányt követően tudatosan elkezdte lassítani támadásait a Szeged, miközben áttért a két irányítós játékra. Sostaric sikeres hetesével és Mackovsek átlövésével megharmadolta a különbséget a Pick, de gyorsan visszaépítette azt a Veszprém. A 20. percben 9–12 állt a tatabányai eredményjelzőn, amikor Kárpáti Krisztián élt az időkérés jogával. 

Négygólosra nőtt a veszprémi előny a 22. percben, Fabregas estében lőtt gólt beállóból. Támadásban újabb szerkezeti váltást hajtott végre a Szeged, Bombac helyére Bodó érkezett, így Martins vált azok karmesterévé. A pálcát és a labdát sem adta ki, sorozatban háromszor talált be, a 28. percben pedig 14–15-nél kért időt Ilics. Fabregas még levadászott egy kipattanót, majd Sostaric ötödik hetesét is értékesítette, így egy félidő után 16–15-re vezetett a Veszprém.

Miguel Martins góljaival jött vissza a meccsbe a Szeged.
Fotó: Dömötör Csaba/MW

A küzdőszellemre egyik oldalon sem lehetett panasz. Bombac körül forrt a levegő, leginkább Remilivel találkozott össze rendszerint, a francia pedig először még elkerülte a szankciót, másodszor viszont a Videó Ismétlő Rendszer használata után a játékvezetők kiállították piros lappal, ugyanis eltalálta a szlovén játékos arcát. A megítélt hetest Sostaric belőtte, ami a döntőben neki hét lövésből hét gólt jelentett, a hétvégén pedig már 15/15-öt. Az utolsó negyedóra 23–24-ről kezdődhetett.

Remili kiválása sem zavarta meg a Veszprémet. Casado és Koszorotov szabta a támadásaikat, de Pesmalbek is fontos szituációkban szerzett gólt, illetve labdát. Miklert néhány percre lecserélte Kárpáti, de Nagytól nem jött segítség, így a rutinos hálóőr az utolsó tizenkét percre visszatért a pályára. 25–27-nél ugyanis Nagy indított, de rosszul, innen pedig két Jahja- és egy Koszorotov-találattal kialakult az addigi legnagyobb különbség az 53. percre, 25–30.

Mikler bravúrjainak köszönhetően felcsillant a szegedi remény még egy csodás hajrára, de a címvédő jól sáfárkodott az előnyével. Jahja hétméteresei a végén szertefoszlatták az OTP Bank-Pick Szeged álmait, a Telekom Veszprém 33–30-ra megnyerte a kupadöntőt.

A két csapat legközelebb pénteken 20 órától Veszprémben találkozik a bajnoki fiálé első felvonásán.

OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém 30–33 (15–16)
Férfi kézilabda, Magyar Kupa, döntő. Tatabánya, Multifunkcionális csarnok, 4967 néző. Vezette: Bócz, Wiedemann.
Szeged: Mikler – SOSTARIC 8/8, Stepancic 1, Bombac 3, Bánhidi 1, Mackovsek 1, Frimmel 1. Csere: Nagy M. (kapus), GABER 2, Garciandía 6, MARTINS 7, Bodó, Jelinic. Vezetőedző: Kárpáti Krisztián.
Veszprém: Corrales – Jahja 6/4, Remili 5, Fabregas 4, LIGETVÁRI , Elderaa, Descat 1. Csere: Jensen (kapus), Vajlupov 4, CASADO 2, PESMALBEK 3, Sandell, A. Nilsson, Mahé 1, KOSZOROTOV 4, Elísson 3. Vezetőedző: Momir Ilics.
Hétméteres: 8/8, ill. 4/4.
Kiállítás: 6, ill. 8 perc.

Nyilatkozatok:

Momir Ilics, a Telekom Veszprém vezetőedzője: – Amikor a mérkőzés előtt azt mondtam, hogy kemény meccset várok, pontosan ilyenre számítottam. Nagyon szépen teljesítettek a szegedi játékosok, gratulálok nekik is. A türelem és a nyugalom döntötte el számunkra a döntőt, amelyben Koszorotov remekül kézilabdázott, aminek nagyon örülök, mert rengeteg kritikát kapott az utóbbi időben.

Mario Sostaric, az OTP Bank-Pick Szeged játékosa: – Túl sok könnyű hibát követtünk el. Mindent beleadtunk ebbe a mérkőzésbe, így nem könnyű ezt most értékelni. Végül jobb volt a Veszprém, gratulálni kell nekik. Várjuk a bajnoki döntő veszprémi találkozóját. Érzelmileg ki vagyunk merülve, de összeszedjük magunkat! Büszke vagyok a csapatomra, mert a nagyobb különbségű vereségek után szoros kupadöntőt játszottunk.

A nyilatkozatok az M4 Sport televízióban hangoztak el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában