Szerdától vasárnapig tart három szakág kontinensviadala

2024.06.11. 12:13

Európa a Maty-érre költözik

Három szakág legjobb európai versenyzői töltik meg a Maty-éri olimpiai központot – öt napig tart a gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokság a szegedi létesítményben, amelyen az MVM Szegedi VE sportolóinak is szurkolhatunk.

Mádi József

A kapitányok szerint minden szakágban van éremesélyes magyar versenyző.

Fotó: Karnok Csaba

Több mint két évtized után, 2002-t követően ad otthont Magyarország és a szegedi Maty-ér kajak-kenu Európa-bajnokságnak. Hosszú időszak volt, bár azt nem mondhatjuk, hogy a sportág elkerülte a várost, hiszen évről évre megfordulnak a legjobbak a pályán például a világkupán.

Ennek szellemében tartottak sajtótájékoztatót a létesítményben a kezdő napot megelőzően.

– Nagy megtiszteltetés, hogy újra visszakerült a magyar pálya az európai vérkeringésbe, bár sok verseny van itt a világkupák révén, így a szervezés nem újdonság, viszont három szakág kontinensviadala lesz egyszerre, ez pedig egyedi és bemutatkozó lehetőség. A SUP abszolút újonc ebben a sorban, az európai szövetség pedig nyitott volt arra, hogy egyrészt a három szakágat összevonjuk, másrészt a SUP-ot mint feltörekvő sportágat belehelyezze az Eb programjába. Izgalmas feladat, hiszen 38 országból érkeznek versenyzők az eseményre – mondta a szervező bizottság elnöke, Szakács Bálint.

– Az olimpia éve sosem könnyű, de jó érzés lesz hazai Eb-n hazai csapatot vezetni. Feszes válogatókon vagyunk túl, de ez az olimpia előtt mindig így van. A sportág mindig fókuszban van, és az utóbbi két-három hét megviselt mindenkit. Örömevezésre számítok, és vannak, akik már készülhetnek Párizsra, illetve vannak, akik itt biztosíthatják be az utazásukat. Ez az utolsó verseny, amelyen tesztelhetjük az európai mezőnyt. Férfi és női kenuban lezárult a válogató, elég erős lesz itt az olimpiai csapat két szegedivel, Kiss Ágnessel és Nagy Biankával. A párosuk szintet lépett, és akár éremesélyes is lehet, akárcsak a férfiak duója. A férfi és a női kajak szakág végső összetételét viszont már befolyásolhatja a heti szegedi verseny – nyilatkozta a gyorsasági válogatott szövetségi kapitánya, Hüttner Csaba, aki 2002-ben még versenyző volt az akkori Maty-éri Eb-n.

– Két szegedi is címvédőként indulhat, KL2-ben Varga Katalin, míg VL2-ben Suba Róbert, és ezúttal is ennek szellemében szállnak vízre. A formájuk jó irányt mutat, így bízom benne, hogy hazai pályán ismételnek. Nagy érvágás az olimpiai bajnok Kiss Péter Pál kiesése, a többi hét induló szereplése kapcsán pedig várom az érmes helyezéseket. A kvótásoknak ez egy állomás Párizs előtt, a többieknek pedig az év utolsó eseménye – vélte a paraválogatott szövetségi kapitánya, Hajdu Botond.

– Izgatott vagyok, a szívemhez közel áll a Maty-éri légkör, és úgy látom, a SUP szakág versenyzői is átvehetik majd ezt az érzést. Remélem, mindenki mosolyogva hagyja el a pályát a viadal végén – nyilatkozta a hét fős SUP válogatott szövetségi kapitánya, Tóth Dávid.

Az esemény első, szerdai napján csak SUP-számokat rendeznek, csütörtökön már lesznek gyorsasági és para előfutamok is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában