Helyi sport

2016.09.09. 22:35

Paralimpia: három ellenfelét is megelőzte a szentesi Sztanó

Az erőemelő Sztanó György nyolcadik lett a riói paralimpia pénteki versenynapján.

Gyúrós István

A szinte az utolsó pillanatban kvótához jutott, 19 esztendős szentesi erőemelő nem tudott beleszólni az érmekért zajló versengésbe az 54 kilós súlycsoport 11 fős mezőnyében, ahol 112 kilós teljesítménnyel zárt. A 128 centiméteresre nőtt magyar sportoló elsőre kinyomta ezt a súlyt, majd a 122 kiló kétszer is kifogott rajta. Jár neki az elismerés, hiszen nem esett abba a hibába, amelybe három riválisa igen: ők túl magas súlyon kezdtek, így érvényes kísérlet nélkül, helyezetlenül zártak. A számot a nigériai Ezuruike nyerte elképesztő, 200 kilós gyakorlattal.


A Szegeden felnövő sportlövő, Dávid Krisztina ötödik lett légpisztolyban. A civilben informatikusként dolgozó, és munka mellett sportoló kerekesszékes versenyző remekül teljesített a 40 lövéses alapversenyben, 371 kört ért el, ezzel negyedikként biztosította helyét a nyolcas fináléban.


Ebben aztán úgy szerepelt, mint az alapversenyben, azaz lövésről lövésre javult, több riválisa is kiesett mellőle, és végül 128,8 körrel ötödikként zárt. A győzelmet az iráni Sareh Javanmardidodmani szerezte meg 193,4 körös teljesítménnyel. A Budapesti Honvéd 40 éves versenyzője szerdán még a szabadpisztoly vegyes számban is érdekelt lesz Rióban, itt is lehet neki szurkolni.


Sikerrel vette az első fordulót a kerekesszékes teniszező, Németh Roland, aki a dél-afrikai Leon Elst verte két szettben, 6:3, 6:3-ra, 1 óra 21 perc alatt, és ezzel bejutott a legjobb 32 közé. Más öröme is volt: a meccse után, a sajtó képviselői előtt telefonon megkérte barátnője kezét, aki igent mondott.


Ma az uszodában és a dzsúdócsarnokban is komoly éremszerzési eséllyel szerepelnek majd a magyarok, emellett a korábban a szegedi Titán TC-ben is versenyző, kecskeméti triatlonosért, Boronkay Péterért (PT4), valamint az első meccsét megnyerő szegedi asztaliteniszezőért, Major Endréért (S1) lehet szorítani. Major meccse 15.20-kor kezdődik dél-koreai riválisa ellen, a tét a csoportból való továbbjutás, a legjobb nyolc közé kerülés.

Címkék#paralimpia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában