A komp bérlője kifizetné a biztosítást

A mindszenti komp üzemeltetője, Juhász Lajos kifizetné az éves biztosítási díjat, ha cserébe az önkormányzat elengedi arra az időre a bérleti díjat, amikor nem jár a vízi jármű. Szeptember óta ugyanis vita tárgya, kinek kellene kifizetnie az évi 266 ezer forintot. A képviselő-testület a legközelebbi ülésén dönt arról, elfogadják-e Juhász ajánlatát.

Kormos Tamás

Az enyhe időnek köszönhetően még jár a komp Baks és Mindszent között Fotó: Tésik AttilaA Kukszi Bt. tavaly szeptember elseje óta működteti a Mindszent és Baks között közlekedő kompot. A cég és a jármű tulajdonosa, vagyis a mindszenti önkormányzat azóta nem tud megegyezni, vajon kinek a feladata a komp éves biztosítási díjának – ami 266 ezer forint – kifizetése.

– A szerződés szerint a tulajdonosnak kell megkötnie az eszköz- és baleset-biztosítást, ezért ezt a díjat nem nekem kell állnom – vélte a Kukszi Bt. vezetője, Juhász Lajos.

Mivel hónapok óta nem született egyezség az ügyben, ezért a bérlő úgy döntött: ő fizet. Ennek azonban ára van. Ugyanis Juhász Lajos cserébe azt kéri az önkormányzattól, hogy abban az időszakban ne szedjenek tőle bérleti díjat, amikor nem jár a komp.

– A fagyok és a magas vízszint a legnagyobb ellenségünk. Most szerencsére enyhe az idő, így még szállíthatunk járműveket. Általában januárban és februárban leállunk, mert jégtakaró fedi a Tiszát – folytatta.

A másik kiesés pedig zöldár idején van. Áprilisban és májusban a magas vízállás miatt nem szabad működtetni a kompot. Az előírás szerint, ha a Tisza vízszintje az átjárónál meghaladja a 610 centimétert, akkor tilos a kompközlekedés.

A bérlő számítása szerint így évente 3-4 hónap kiesik. Mivel ekkor neki egy fillér bevétele sincs, ráadásul a kompot sem használja, úgy érzi, feleslegesen fizetné a bérleti díjat. Ezt a javaslatát írásban is beadja az önkormányzatnak.

Mivel Juhász Lajos szóban már felvetette az ötletét a képviselők előtt, s akkor senki sem zárkózott el a megegyezés elől, úgy látja, végre megoldás születhet az ügyben. A végső szót azonban a januári testületi ülésen mondják ki a képviselő-testület tagjai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!