Csajbók Ernő főorvos imádkozik a betegeiért

A közelmúltban végezték el a szegedi klinikán, a Csajbók Ernő által alapított osztályon az ezredik sikeres veseátültetést. Bár a főorvos tizenhárom éve Hódmezővásárhely sebészeti osztályát vezeti, máig szoros kapcsolatot tart szegedi kollégáival is. A sebész szaktudása miatt sok beteg választja a vásárhelyi kórházat. A főorvos szerint a keresztény hit és a természettudomány összeegyeztethető: ő gyakran imádkozik a betegeiért.

Illyés Szabolcs

Csajbók Ernő főorvos hálás Hódmezővásárhelynek a tiszteletért és a megbecsülésért. Fotó: Tésik AttilaNemrég szegedi kollégáival együtt ünnepelte meg Csajbók Ernő főorvos a megyében végrehajtott ezredik sikeres veseátültetést. A klinika transzplantációs osztályát ő alapította, majd tizenhárom éve úgy döntött: Hódmezővásárhelyen folytatja karrierjét – itt ugyanis az egész sebészeti osztály vezetését rábízták. Érdekes műtéti megoldások jellemzik munkásságát, és népszerűsége a páciensek körében töretlen: Szegedről is sokan választják szaktudása miatt a vásárhelyi intézményt.

– Néhány évvel ezelőtt egy, Magyarországon addig példa nélküli beavatkozásra vállalkoztunk: az egyik páciensünk már csak egy vesével élt, és ezt is megtámadta a daganatos betegség – idézte föl egyik emlékezetes esetét a főorvos. – Kivettük a még működő szervet, ott, a műtőasztalon megtisztítottuk, majd visszaoperáltuk – a vese pedig működött: az illető egy másik betegségben hunyt el, évekkel később. Emellett évente több száz pajzsmirigyműtétet vállal az osztály, bár a statisztikát nem nézem, tudom, hogy Szegedről és az ország más részeiből is sokan jönnek a vásárhelyi kórházba ilyen panaszokkal.

Hozzátette: elégedett a vásárhelyi kórház által nyújtott lehetőségekkel, a technika és a felszereltség megfelelő a munkavégzéshez – mindez azonban a megszorítások miatt veszélybe került. Jelenlegi orvoscsapata ugyanis egy-egy szakterület felelőseiből áll, és amennyiben bárkinek az állása is megszűnik, megrendül a közös munka alapja.
A főorvos úgy tervezi, 2008-ban vonul vissza.

Névjegy

Csajbók Ernőt 1968-ban avatták orvosdoktorrá Szegeden, 1974-ben a szegedi egyetemen tanársegédnek nevezték ki. Ezt követően Hannoverben ösztöndíjasként a szervátültetéseket tanulmányozta. 1984-ben megszervezte a szegedi transzplantációs osztályt és a dél-magyarországi donor szervszolgáltatást, az általa vezetett osztályon végeztek elsőként vese autotranszplantációt. Vásárhelyen tizenegy éve vezeti az érsebészeti, a traumatológiai, az urológiai és az endokrinológiai osztályt. Hódmezővásárhely városának közgyűlése 2005-ben neki ítélte a díszpolgári címet.

– Ám nem szeretnék romhalmazt hagyni magam mögött, úgy érzem, amíg lehet, teszek az eddigi eredmények fenntarthatóságáért. Mindemellett úgy érzem, szakmai szempontból teljes életet éltem, hiszen a hetvenes évektől testközelből láthattam a sebészeti technika robbanásszerű fejlődését, a legújabb eredményeket mindmáig követem a szakcikkekben, konferenciákon – hangsúlyozta az osztály vezetője.
A főorvos nyíltan vállalja keresztény meggyőződését, elmondta: van, hogy imádkozik is betegeiért. Meggyőződése az alázatból fakad, ami mindig „fölfelé" mutat, hiszen a sebészi hivatás sikere sem képzelhető el alázat nélkül.

– Szerintem a mindennapok gyakorlati tudományossága nem ütközhet a hit szellemiségével. De nyitott szemléletmódot tanultam példaképeimtől, neves tanáraimtól és kollégáimtól is, akik közül elsőként Petri Gábor professzort kell megemlítenem, aki görögül és latinul is tudott, emellett hegedült. Utalhatok itt Láng Imre professzoromra és elődömre, aki jegyzett akvarellfestő volt, egyik képe ma is az irodámat díszíti. Sajnálom, hogy a mai orvosgenerációkat már nem jellemzi ez a vonzódás a kultúrához, szellemi teljességhez – fogalmazott Csajbók Ernő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!