Csorba Mihályra emlékeztek

Csorba Mihály emléke előtt tisztelgett tegnap a vásárhelyi közgyűlés. A teremben az alpolgármester helyén gyertya égett. A polgármester azt mondta, munkatársát klasszikus polgári műveltség, bajtársiasság, becsület és igényesség jellemezte. Az ülésen nem volt napirend előtti hozzászólás.

Korom András

Lázár János polgármester idézte fel az alpolgármester emlékét. Fotó: Tésik AttilaCsorba Mihály nyugalmazott tábornokra, települési képviselőre, Vásárhely alpolgármesterére emlékeztek a tegnapi közgyűlés első órájában a képviselők. Lázár János polgármester, felidézve Csorba Mihály életútját, olyan ember pályáját és arcképét vázolta fel, aki kiállt beosztottai, az egyszerű katonák mellett, előmenetelét mindig kiváló szakmai tudásával érte el. Vásárhelyre, szeretett szülővárosába is azért került vissza a tapolcai elit alakulattól, mert egyenes, kemény emberként nem engedett abból, hogy a szakmai tapasztalatok helyett a politikai érdemek számítsanak a különböző beosztások elnyerésében. Ezért végül büntetésül helyezték a vásárhelyi, akkor kis létszámú, jelentéktelen helyőrségbe.

– Fájdalom és szomorúság foglalja el szívünket elvesztése miatt, bár ha itt lenne, azt kérné, merítsünk erőt és kitartást életéből, s abból, amit maga után hagyott – mondta a polgármester.

Beszámolók

Egyetlen napirend előtti hozzászólás sem hangzott el a közgyűlésen. A képviselők meghallgatták a gyámhivatal, a Gregus Máté szakközépiskola, a belső ellenőrzés, a lakosságszolgálati iroda, okmányiroda és nyilvántartó csoport, a jogi-közgazdasági iroda és a védőnői szolgálat munkájáról szóló beszámolót.

Lázár János kiemelte, Csorba Mihály életét a Galamb utcai családi miliő, édesanyja és édesapja, s a testvéréről való gondoskodás határozta meg. Szakmai tudásának köszönhetően haladt előre a ranglétrán, s vezette a dandárrá, és a NATO gyors reagálású erejévé fejlődő, a délszláv háborúk idején jelentőssé vált helyi alakulatot. Közben mindvégig megmaradt klasszikus polgári műveltséggel bíró, a régi és a modern irodalomban is jártas embernek. Bár már négy esztendeje tudta, hogy betegségét nem győzheti le, mégis betegségtudat nélkül dolgozott a köz érdekében. Az építkezés jellemezte katonaként és politikusként is. Lázár János felidézte, hogy a nyugalmazott tábornok ősszel, az alakuló közgyűlésen összefogásra buzdította a képviselőtársait. A képviselők egyperces néma vigyázzállással tisztelegtek az alpolgármester, s mindazon vásárhelyiek emléke előtt, akik az előző esztendőben hunytak el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!