Fehér folt a kábeltévétérképen

Hódmezővásárhely központjában, a Zrínyi utca egy szakaszán nem lehet bekötni tévékábelt: ez a hely fehér folt a T-Kábel térképén. Mindez úgy derült ki, hogy egy ott lakó megállapodott a szolgáltatóval, aztán fél óra múlva felhívták telefonon, és azt mondták neki: tépje el a szerződést, mert a cég nem tudja teljesíteni, amit vállalt. Mint kiderült: azon a helyen kábelt csak a földben szabad vezetni, az pedig nagyon drága.

A Csillag és a Malom utca közötti százhetven méteres szakaszon nincs kábelszolgáltatás. Fotó: Tésik AttilaVásárhely jelentős utcái közé tartozik a Kossuth tértől induló Zrínyi. A Csillag és a Malom utca közötti, körülbelül százhetven méteres szakaszán nincs kábelszolgáltatás. Az itt élő családoknak egy ideig fogalmuk sem volt arról, hogy ők kimaradtak. Egy neve elhallgatását kérő utcabeli elmondta, hogy ők először 2005 májusában jártak a T-Kábel helyi kirendeltségén a kínált szolgáltatások bekötése érdekében. Tájékozódtak a költségekről, majd megkötötték a szerződést – de ennek nem sokáig örülhettek. Félórával később telefonon a kábelszolgáltató egyik munkatársa közölte velük: a szerződés semmis, nyugodtan tépjék szét, mert az adott címen nem érhető el a szolgáltatás.

Ezután közel egy évig tartó huzavona kezdődött a család és a szolgáltató között. Volt telefonálgatás, helyszíni bejárás, majd végül egy levél a budapesti központnak, amelyben a család kérte, hogy a cég tegyen eleget a szerződésben vállaltaknak. Válaszlevél tavaly áprilisban érkezett Szegedről, amelyben az állt, hogy „a kábel telepítése nem lehetséges". Az érintett utca egyik oldalán a magasfeszültségű villanyvezeték, a túloldalon pedig egy másik társaság tulajdonában lévő telefonoszlop miatt nem lehet kábelt vezetni. A család ezt követően – mivel úgy értelmezték, hogy a bosszúságon túl semmiféle anyagi kár nem érte őket – nem akart tovább vergődni az üggyel. Ezért nem akarták adni a nevüket sem a történethez.

Itt a szolgáltató szerint már csak a földben lehet madzagot vezetni – az pedig nagyon drága. Fotó: Tésik AttilaA T-Kábel vásárhelyi irodájában először azt tudtuk meg, hogy ők nem tudnak a Zrínyi utcai fehér foltról. Ott, előttünk kiderült, hogy számítógépes címtárukban szerepel: „a házak állapota nem beköthető". Kérdésünkre, hogy mégis milyen megoldást lehetne erre találni, azt a választ kaptuk az iroda munkatársától, Kallai Anikótól, hogy az érintettek írjanak egy levelet a budapesti központnak, hátha pozitívan bírálják el kérésüket, és valami megoldás születik.

A Zrínyi utca kábel nélküli lakói már belenyugodtak a helyzetükbe, más – nem vezetékes – tévé- és internetszolgáltató után néztek. A történet mégis érdekes. Mint megtudtuk, a kábeltelepítéshez a pontos tervek mellett egy sor engedélyre van szükség. Ott, ahol a kábelt oszlopokra nem lehet kihúzni, csakis a földvezeték jelentheti a megoldást. Ez azonban drága, és az sem biztos, hogy engedélyt adnak rá.
Vagyis a Zrínyi utcának ez a szakasza fehér folt marad.

Sz. Cs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!