Gondoskodnak a köz szolgálóiról is

Ezután kegyeleti juttatást kapnak Vásárhelyen a megbízatásuk idején elhunyt képviselők hozzátartozói – döntötte el a város közgyűlése. Emellett képviselői járadékkal segítenék mindazokat, akik 1990 óta valaha is dolgoztak a közgyűlésben, és segítségre szorulnak.

Korom András

A közgyűlés egyhangúlag, vita nélkül döntött a juttatásról és a járadékról. Illusztráció: Tésik AttilaEgyhangúlag fogadta el a vásárhelyi közgyűlés a kegyeleti juttatás alapításáról szóló előterjesztést, s a képviselői járadék megalapításáról szóló határozatot. A Lázár János polgármester által előterjesztett tervezeten a testület tagjai nem is vitatkoztak. A kegyeleti juttatással kapcsolatos előterjesztés szomorú aktualitást is kapott Csorba Mihály alpolgármester halálával, hiszen az ő hozzátartozói részesülnek elsőként ebben. A rendelet szerint a kegyeleti juttatásra annak a települési képviselőnek, választott tisztségviselőnek az özvegye, vagy kiskorú gyermeke jogosult, aki a 2006. október 1-jén megtartott, vagy az azt követően kiírt választásokon szerzett mandátumot, s megbízatásának időtartama alatt hunyt el. A kegyeleti juttatás mértéke tisztségviselő esetében hathavi illetményének, települési képviselő esetében hathavi juttatásának összege. Az összeget a halálesetet követő 30 napon belül folyósítja a polgármesteri hivatal.

A közgyűlés – az indoklás szerint – ezzel azt a munkát igyekszik ily módon is honorálni, mellyel a képviselők nap mint nap fáradoznak a város építésén, a lakosság életminőségének javításán, életkörülményeinek jobbá tételén. A család anyagi támogatása az elhunyt erkölcsi elismerését is jelenti.

Képviselői járadékot kaphatnak azok a települési képviselők, akik 1990. szeptember 30-án, azaz az első szabad választásokon, vagy ezt követően szereztek mandátumot, s erre szociálisan rászorulnak. A képviselői járadékra való jogosultság annyi ideig tart, ahány hónapig a kérelmező tagja volt a városi közgyűlésnek. A járadék havi összege megegyezik a benyújtás időpontjában megállapított képviselői alapdíj havi összegével. A járadékra jogosult a képviselő özvegye vagy kiskorú gyermeke is, ha szociális körülményei ezt indokolttá teszik.

Bacsa Pál szocialista képviselő szerint is hozhat az élet olyan helyzetet, hogy a közéleti személyiség sorscsapás vagy betegség miatt olyan helyzetbe kerül, melyben addigi egzisztenciáját feladni kényszerül. A volt képviselő csak akkor jogosult a járadékra, ha a vele egy háztartásban élők egy főre eső jövedelme nem éri el a mindenkori bruttó minimálbér kétszeresét. Ez emberi, humánus gesztus a város részéről – tette hozzá Bacsa Pál. A városatya szerint az érem másik oldala viszont az, hogy Vásárhelyen nem csak a képviselők, de sokan mások is dolgoznak a saját szűkebb, tágabb környezetükért – hasonló elismerés nélkül.

Rárósi Imre fideszes városatya szerint az a választott képviselő, aki hosszú éveken keresztül dolgozott a városért, a vásárhelyiekért, s valami miatt rossz szociális helyzetbe kerül, megérdemli, hogy megkapja a város által nyújtott anyagi támogatást.
– A kegyeleti juttatás és a képviselői járadékról szóló rendelet meghozatala mindenképpen szükséges volt – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!