Márciusban avatják az emlékművet

A tervek szerint márciusban avatják fel a 47-es út mellett, a vásárhelyi kisállomás közelében a főút áldozatainak emlékét őrző műalkotást. Az arany- és ezüstszínű kereszt felállítására nem találtak korábban megfelelő időpontot. Az avatást nem befolyásolja, hogy az út befejezését közben 2008-ra hozta előre a kormány.

Korom András

A talapzat már jó ideje áll a kisállomás közelében. Fotó: Tésik AttilaMár október óta készen áll a vásárhelyi kisállomás és a 47-es út közti részen egy műalkotás bazalt-samott alapja. Ezt a főúton bekövetkezett közlekedési balesetek áldozatainak emlékére emel a vásárhelyi önkormányzat. Az emlékmű-állításról a közgyűlés Tóthné Kecskeméti Katalin javaslatára már tavaly év elején döntött. A képviselő asszonyt több vásárhelyi kereste fel azzal, állítsanak keresztet a 47-es mellé.

A műalkotás, melynek elkészítését Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész vállalta, a tervezők szándéka szerint arra is felhívja a figyelmet, hogy az út négy és fél kilométeres, a mai napig kétsávos szakasza az ország második legveszélyesebb közútja. Leggyakrabban a két és a négysávos rész találkozásánál történt halálos baleset. Az út leszűkülése körüli néhány száz méteren a rendőrség adatai szerint az utóbbi öt esztendőben négy halálos baleset történt. Huszonöten súlyosan, huszonhárman könnyebben sérültek meg, és több mint száz olyan baleset is történt, melyben csak anyagi kár keletkezett.

Az emlékkereszt állítását a vásárhelyiek még az előző évre várták. Miután ez elmaradt, sokan úgy gondolták, hogy a műalkotásra is az a sors vár, mint a hódtói csatáéra. Mások úgy vélték, hogy a város tűzszünetet kötött a kormánnyal, miután az az új Nemzeti fejlesztési tervbe már bevette, s 2008-ban – a tervek szerint – be is fejezi a 47-es négysávúsítását. Bár Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter ezt korábban csak a 2010 utáni időszakra tervezte, az út befejezésének időpontját Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő lobbizása nyomán sorolták korábbra.

Az emlékkeresztet – mely hivatalosan a Lelkek Emlékére címet kapta – idén felállítják, mégpedig várhatóan március elején. Mint Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművésztől megtudtuk, a már ma is látható alapzatra egy három méter magas arany-, ezüstszínű, samottból készült keresztet állítanak. A műalkotásnak ez a része is elkészült, és összeszerelésre vár a műteremben.

– Több elképzelésem is volt, hogyan valósítsam meg, ezt tartottam a legjobbnak – mondta a művész, aki maga is úgy vélte, hogy a kereszt felállítása nem illett volna sem a halottak napja, sem az év végi ünnepek hangulatához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!