Nyolcvan dolgozó sorsa bizonytalan

Megszűnik az alumínium és acél légtartályok gyártása a Linnemann- Schnetzer Hungary Kft. hódmezővásárhelyi gyárában. A cég most keresi a lehetőségét annak, hogy ne kelljen szélnek ereszteni az összes dolgozót. Többüknek franciaországi állást ajánlottak fel.

Korom András

Ezután máshol készülnek az alumínium légtartályok. Fotó: Tésik AttilaBezárja idén a vásárhelyi alumínium- és acéllégtartály-gyárát a Fauenthal Holding AG – tudatta közleményében a cég szerkesztőségünkkel. A vállalatcsoport helyi cége, a Linnemann-Schnetzer Hungary Kft. azonban tovább szeretné alkalmazni a dolgozókat, ahogy lehet.

– Több lehetőség is áll előttünk – mondta lapunknak Koncz Zoltán igazgató. – Az egyik, hogy a vállalatcsoport más termékek gyártását hozza Vásárhelyre. A másik esély, hogy a jelenleg világszerte fellendülőben lévő alumínium- és acélipari cégek egyike veszi át dolgozóinkat, azaz, ugyanazok más cég lobogója alatt, más terméket, de ugyanitt állítanak majd elő. Csak a legutolsó lehetőség a gyár teljes bezárása.

Még ekkor sem jelenti mindez azt, hogy a dolgozókat szélnek eresztenék. A fiatalabbak máris kaptak állásajánlatot a szintén a Fauenthal Holding AG-hez tartozó francia vállalatnál. Februárban a jelentkezők ellátogatnak Franciaországba.

Az alumínium légtartályokra most a szokásosnál nagyobb a megrendelésünk, de ezt is elviszik. Fotó: Tésik Attila– Már az első hírek hatására úgy döntöttek néhányan, hogy elmennek a cégtől. Az acéllégtartály-gyártás már meg is szűnt Vásárhelyen, viszont az alumínium légtartályokra a szokásosnál nagyobb a megrendelésünk – mondta az igazgató.

A cég megszűnésének fő oka, hogy a légtartálygyártás kapacitása jelentősen meghaladja az igényeket. A Fauenthal Holding AG-nek ráadásul négy ezzel foglalkozó európai üzeme is van. Közülük a legkisebb éppen a vásárhelyi, így annak bezárása jár a legkisebb költséggel. A megváltozott piaci helyzetre reagál ezzel a vállalatcsoport.

– Az alumínium légtartályok gyártását is elviszik tőlünk – tette hozzá Koncz Zoltán. – Igaz, azt még nem döntötték el a német tulajdonosok, hogy mikor. Hetek, hónapok kérdése meddig folytatódhat a munka a vásárhelyi üzemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!