Új sportcsarnokot terveznek

Ha felépül Vásárhely belvárosában az új városi sportcsarnok, lebontják a Szegfű utcai garázssort. Erről már tájékoztatta az önkormányzat az érintetteket. Az új sportcsarnokot vállalkozói pénzből építenék, amit az állam és a város tizenöt év alatt szolgáltatási díjként fizetne vissza, amely után a létesítmény térítésmentesen a város tulajdonába kerülne.

Korom András

Garázssor a belváros hátsó udvarában. Az önkormányzat elbontatná. Fotó: Tésik AttilaAz önkormányzat évek óta tervezi egy új városi sportcsarnok építését. Az elképzelések szerint az új létesítményt a belváros kellős közepén, az Eötvös szakközépiskola és a volt Központi Általános Iskola hatalmas közös udvarán húznák fel. Ez utóbbi épületét évek óta a Gregus szakközépiskola használja. Az új, valamivel több mint 700 millió forintba kerülő csarnok hasznára lenne mindenkinek, hiszen az Eötvös szakközépiskola diákjai jelenleg két összenyitott tantermet használnak tornateremként, a Gregus tanulói pedig a főiskolai kar tornatermében kapnak helyet. A mintegy 600 diák mellett a város nagyközönsége is használhatná a csarnokot. A Hódtói Sportcsarnok ugyanis évek óta túlterhelt, ezért sok egyesület nem is kapott ott edzési lehetőséget.

A tervezett beruházásról már 2005-ben tárgyalt a város közgyűlése, mely tavaly áldását is adta az építkezés indítására, melyet az úgynevezett PPP-konstrukcióban finanszíroznának. Ez azt jelenti, hogy a csarnokot a közbeszerzési eljárás győztese tervezi és építi majd meg. A nyertes cég hitelezi meg az építési költségeket is. Ezt az összeget az állam és a város tizenöt év alatt szolgáltatási díjként fizetné vissza, ami után az épület térítésmentesen a város tulajdonába kerülne.

Tanácstalan tulajdonosok

Egyelőre tanácstalanok a Szegfű utcai garázstulajdonosok. Az önkormányzat által összehívott egyeztetésen ugyanis csak az tűnt számukra biztosnak, hogy az új sportcsarnok méltó környezetének megteremtése érdekében sajátítaná ki, s bontatná le a város ezeket az építményeket. Szabó József, az egyik garázs tulajdonosa még nem tudja, hogy a környéken hol építhetne garázst, hiszen nem tud üres telekről.

A legutóbbi információnk szerint az új tornacsarnokban 2500 négyzetméteren sportolhatnak majd a diákok és a város lakói. Az épületben helyet kapna még hat öltöző, két szertár, külön orvosi- tanári szoba, kondicionáló- és fitneszterem, valamint szauna is. A lelátót négyszáz fősre tervezik. A belváros parkolási nehézségeit egy, az épület alatti mélygarázs enyhítené.

Azt még senki sem tudta megmondani, hogy mikor kezdődik az építkezés.

A városházán a közelmúltban ismertették a terveket a területtel szomszédos garázssor tulajdonosaival. Az önkormányzat ugyanis ezeket a cseppet sem esztétikus autótárolókat szeretné elbontani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!