Tizenhétmillió forinttal tartoznak a mártélyiak

Mártély - Mártélynak az éves költségvetés hat százalékát kitevő összeggel, közel 17 millió forinttal tartoznak a helyi lakosok: ennyi adót nem fizettek be. A kintlévőség már a község működését is veszélyezteti, ezért az önkormányzat úgy döntött, keményebben lép fel.

Imre Péter

A legutóbbi mártélyi testületi ülésen sok fontos kérdés – a kistérségi társuláshoz való csatlakozás, a belső ellenőrzési terv, a sikeres pályázatok, a Tisza-part kemping üzemeltetése, a faházak felújítása – mellett az adóbevételek is terítékre kerültek. Bujdosó Tiborné adóügyi előadó és Kisházi Lászlóné könyvvizsgáló, arról tájékoztatta a képviselőket, hogy kötelezettségüknek több mint százan nem tettek eleget, ezért közel 17 millió forint az önkormányzat kintlévősége. Az iparűzési és a gépjárműadóban 6,5–6,5 millió a hátralék, a „maradék" a kommunális adóból nem folyt be.

– Tavaly óta emelkedtek a helyi adók mondta Balogh Jánosné polgármester. – A fizetési morál viszont csökkent. Így fordulhatott elő, hogy ilyen tetemes összegre rúg a kintlévőségünk, bár a jelenlegi gazdasági helyzet is ludas a dologban: nőnek az energiaárak, napról napra drágább az élet, egyre kevesebb a pénze az embereknek. Hol spórolhatnak? A helyi adókon. Eddig soha nem volt megközelítően sem ennyi a tartozás, és ha nem tudtak fizetni, bejöttek a polgármesteri hivatalba, és jelezték. Igaz, akadnak olyan családok is akiken nehezen, vagy egyáltalán nem hajtható be a követelésünk. Összetartó közösség a mienk, és eddig toleránsak voltunk, nem árvereztük el több gyermekes családok feje fölül a tetőt.

A gazdasági helyzet az 1330 lelkes Mártély önkormányzatára is kihat. A község elérte hitelfelvevő képességének határát, a 17 millió forint az éves költségvetés közel hat százaléka. Amennyiben a polgárok nem fizetnek, veszélybe kerülhet a működőképesség. Az iparűzési adónál már végeztek szúrópróbaszerű ellenőrzéseket, de más területen is szigorításokat terveznek.

– A szociális bizottsággal, a jegyzővel és a képviselő-testülettel karöltve azon leszünk, hogy fizetésre bírjuk az embereket. Azzal tisztában vagyunk, hogy az egy összegű behajtás a legtöbb esetben reménytelen, részletfizetésre lesz lehetőség. Minden esetet külön megvizsgálunk és személyre szabott megoldásokat dolgozunk ki, vagyis továbbra is igyekszünk megértők lenni, de a lakosságnak is hasonló magatartást kell tanúsítania. Erre a bevételre az önkormányzatnak a működőképesség fenntartásához szüksége van. Persze, ahol az anyagi helyzet lehetővé tette volna a fizetést, és az mégsem történt meg, ott szigorúbban járunk el.

Címkék#Mártély

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!