Megemlékezés és vitézi eskü Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Két esemény, a 20. század háborúiban elesett vásárhelyi hősökre való megemlékezés és a vitézi eskütétel apropóján vizitált Vásárhelyen a Szent Korona másolata. Ezzel egyben emlékeztek a Szent Jobb 70 évvel ezelőtti országjárásáról is: 1938-ban az ereklye az alföldi városba is eljutott.

Imre Péter

1938. június 27-én érkezett Vásárhelyre és pihent meg rövid időre a Szent István-templomban országjáró körútja során a Szent Jobb, első királyunk kézereklyéje. Több ezres tömeg fogadta. Erre az eseményre emlékezve a Történelmi Vitézi Rend Hódmezővásárhelyi Csoportja és a Hagyományőrző 15. Pálffy Huszár Egyesület szombatra egész napos rendezvényt szervezett. Ezúttal a Szent Korona másolata látogatott el – a koronaőrség kíséretében – a városba.

Az ereklye másolatát a reggeli órákban a népkerti székely kapunál fogadták. Innen indult az ünnepi menet, lovas kísérettel a Kossuth térre, ahol a hagyományőrző huszárok az első világháborús emlékműnél idézték meg a vásárhelyi hősöket, helyezték el koszorúikat, virágaikat, mintegy száz-százötven érdeklődő előtt. Ezt követően a Szent Koronát – ennek a duplikátnak a szereplését mellőzték idén a rendőr- és honvédtisztek Hősök terén rendezett eskütételén – a Szent István térre, a Szent István-templomba vitték. Itt tartották délelőtt 10 órától a vitézi rend délkelet-magyarországi „szekciójának" eskütételét, ez huszonnégy jelöltet érintett. Az avatás szeptember 6-án Kenderesen lesz.

A korona őre – és egyik csodálója. Fotó: Tésik Attila

A korona őre – és egyik csodálója.
Fotó: Tésik Attila

A hivatalos programok után délután 1 órától közszemlére tették a Szent Korona másolatát, melyet bárki díjmentesen tekinthetett meg. A vásárhelyiek éltek a lehetőséggel, szinte szünet nélkül érkeztek a templomba, nézték, fotózták az ereklyét, csodálták meg a koronaőrség 25 percenkénti őrségváltását.

– Budapesten már láttam – mondta Károlyi Zsuzsanna –, és a nővérem szólt, hogy ma itt van Vásárhelyen. Eljöttünk, mert ez a gyerekeknek is jó program. A magyarság koronája, büszkék vagyunk rá.

– Most láttam először ezt a fantasztikus ereklyét, pontosabban a másolatát – mondta meghatottan a nyugdíjas Fodor Lajos, aki unokáját, a 7 éves Viktort is magával hozta. – Érzelmileg is kötődik hozzá az ember, hiszen nemcsak egy egyszerű tárgy, hanem magyarságunk jelképe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!