Polgárőrök is a tűzoltók Mártélyon

Címkék#Mártély

Hódmezővásárhely - Polgárőri feladatokat is ellátnak a mártélyi önkéntes tűzoltók – közel nyolcvan esztendeje vigyáznak a falura, és birkóznak meg a lángokkal, vagy végeznek műszaki mentést, ha kell. Az egyesület lelke a 66 éves Rózsa János, akinek három fia is tag.

Imre Péter

Mártélyon először Kmetykó Károly néptanító érezte szükségét – a gabonatüzek miatt – egy önkéntes tűzoltói csapat verbuválásának, ez 1930-ban történt.

A rendszerváltás után sokáig csönd honolt, majd 1995. január 16-án megalakult a polgárőrség, amely 1998 elején egyesült a tűzoltókkal, utóbbi egyesületet akkor a megszűnés fenyegette. A jelenleg tizenöt fős önkéntes csapatot – a polgárőrökkel együtt harmincan vannak –, három hölgy is erősíti, Nagy Anita, Nagy Sándorné és Hízóné Farkas Ilona. A létszámot nyolc-nyolc diáktűzoltó és diákpolgárőr teszi teljessé. A „közös" elnök Rózsa János, akinek három fia, János, Szilveszter és Sándor is tagja az egyesületnek. A szükséges anyagiakat egyre nehezebb előteremteni.

– Az önkormányzat havi 10 ezer forinttal támogat minket, és vizsgáztatja járműveinket – mondta Rózsa János. Igyekszünk pályázatokon is minél több pénzt nyerni, idén ez még nem sikerült. Egymillió forint kellene a működésünkhöz, szerencsére a faluban többen is támogatnak bennünket.

Gyakorlatozó mártélyi önkéntes. Fotó: Tésik Attila

Gyakorlatozó mártélyi önkéntes.
Fotó: Tésik Attila

Idén eddig három esetben avatkoztak közbe. Legutóbb ők oltották el a temetőben keletkezett 200 négyzetméteres avartüzet, a buszmegállóban lángoló szemetesnél szintén őket riasztották – az elnök mobilját vagy lakástelefonját csörgetik, tőle indul a riadólánc –, és akkor is, amikor a faluház kéményébe villám csapott. Ők végezték a műszaki mentést. Korábban belvízveszélynél is segédkeztek, tavaly pedig hatalmas tűz továbbterjedését meggátolva – a szentesi és csongrádi hivatásosok kiérkezéséig – megmentettek egy tanyát hatezer libával.

A polgárőrséget is ideszámítva rendelkeznek két személyautóval, Észak-Rajna- Vesztfáliától 2001-ben kaptak egy Mercedes tűzoltóautót, amit tartály beépítésével fecskendőssé alakítottak. Két szivattyú is pihen a raktárban, az egyik teljesítménye 5400 liter percenként, de a műszaki mentéshez elengedhetetlen láncfűrész, vasvágó fűrész sem hiányzik. A régi, lóvontatású kocsit csak ünnepeken „porolják le", és parádéznak vele.

Közel húsz településen

A megyében több százan végeznek önkéntes tűzoltói tevékenységet, csakis olyan településen, ahol nincs hivatásos állomány. Ezek a következők: Nagymágocs, Fábiánsebestyén, Szegvár, Mindszent, Mártély, Maroslele, Deszk, Sándorfalva, Szatymaz, Balástya, Forráskút, Mórahalom, Csengele, Üllés, Pusztamérges, Ruzsa, Öttömös, Ásotthalom. Ruzsán nagy hagyományokkal és több mint nyolcvan taggal rendelkezik a helyi egyesület.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!