Kutatnak, tesztelnek, döntenek gázügyben

Hódmezővásárhely - Még mindig nem derült ki, gazdaságosan kitermelhető-e a jelentős, 330-tól 1500 milliárd köbméterig becsült gázvagyon a makói árokban.

Munkatársunktól

A makói árok feltárását 2005. december 29-én kezdte meg a kanadai Falcon Oil, illetve annak magyar leányvállalata, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. Óföldeák térségében. A sort Mindszent, majd Vásárhely határában közösen a Mol Nyrt. és a világ legnagyobb olajtársasága által létrehozott ExxonMobil Hungary Kft. folytatta. Az alföldi kisvárosban már tavaly novemberben befejezték a kutatófúrásokat, utóbbi helyszínen azonban egyre intenzívebben dolgoznak a szakemberek.

– A Hódmezővásárhely-1 elnevezésű kutat idén tavasszal mélyítettük. A város határában, a Bodzási útnál azért intenzívebb a munka, mert a Hód-1-es tesztelésének előkészületei folynak. Jelenleg a berendezéseket szállítják a helyszínre, ezt követik a további kútmunkálatok és a tesztelés, ami egy-másfél hónapos folyamat. Ennek során szerzünk információt mind a közösen kidolgozott geológiai modell igazolására, mind a különleges hazai földtani körülmények miatt szükséges speciális fúrási és rétegnyitási technológia működésére. Utána értékelik a szakemberek a kapott adatokat – mondta el érdeklődésünkre Bacsur György, a Mol kommunikációs munkatársa.

Tesztelésre készülnek a vásárhelyi kútnál. Fotó: Tésik Attila

Tesztelésre készülnek a vásárhelyi kútnál.
Fotó: Tésik Attila

A Mindszent melletti kút kutatófúrását tavaly novemberben befejezték, az ezzel kapcsolatos további tervekről a vásárhelyi geológiai és műszaki eredmények ismeretében döntenek – nyilatkozta még Bacsur.

Földeák polgármesterétől, Vass Imrétől viszont megtudtuk: a környékükön kutatást végző cégcsoport az illetékes bányahatóságtól már engedélyt kért az ottani szénhidrogénkincs kitermelésére. De minderre csak hosszú előkészítő munka után kerülhet sor.

Címkék#gáz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!