Csernus Tibor-kiállítással debütál a Tornyai-múzeum

Hódmezővásárhely - Végéhez közeledik a Tornyai János Kulturális Városnegyed, a mintegy 4,2 milliárd forintos beruházás befejezése – adta hírül a tegnapi sajtótájékoztatón Almási István alpolgármester Vásárhelyen.

Munkatársunktól

Elmondta: a fejlesztéssel új időszámítás kezdődik a város életében. A kulturális intézmények szoros együttműködését, egymás segítését is jelenti a nagyszabású projekt. A Tornyai János Múzeum felújítása, bővítése, látogatóbaráttá válása két pályázatnak köszönhető – összesen közel 700 millió forintot költenek az intézményre, amely szeptember 1-jén nyílik meg a nagyközönség előtt, mégpedig Csernus Tibor festőművész alkotásaiból összeállított kiállítással.

– A pinceszinten a dél-alföldi régióban egyedülálló, a múzeum teljes gyűjtőkörét felölelő látványraktárban tekinthetik meg a látogatók a mintegy 1500 darabból álló, kiemelkedő jelentőségű néprajzi, régészeti, helytörténeti és képzőművészeti tárgyegyütteseket. Az emeleti időszaki kiállítótérben és a régi, de szintén felújított múzeumépület termeiben Csernus Tibor műtermét idézi meg a környékről, Kakasszékről származó [namelink name="Kovács Gábor"] bankár KOGART-gyűjteményében lévő festménykollekció – hallottuk [namelink name="Nagy Imre"] múzeumigazgatótól. A kiállítást szeptember 1-jén 15 órakor [namelink name="Fekete György"], a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitja meg. 10 teremben mintegy 100 Csernus-alkotás látható majd.

Csernus Tibor 1964-től Párizsban élt, bár soha nem állított ki képeket Vásárhelyen, stílusa jelentősen befolyásolta a kortárs magyar művészeket. Az európai festészet emblematikus alakja. A fény-árnyék játékát sajátos csernusi megoldásokkal vitte vászonra. 2007-ben hunyt el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!