Rendkívüli havazásban a cégek is hadra foghatók

Hódmezővásárhely - Mintegy biztosítékként a rendkívüli helyzetek kezelésére, 12 cég dolgozói és technikai eszközei foghatók hadra, köteles polgári védelmi szolgálatra Hódmezővásárhelyen. Azokban az esetekben például, amikor a nagy havazás miatt a közút és a helyi köztisztasági vállalat már nem bír a feladattal.

Munkatársunktól

Összesen 12 cég neve szerepel a katasztrófavédelem külön listáján, e vállalatok dolgozói, illetve technikai eszközei veszélyhelyzet esetén hadra foghatók Vásárhelyen. [namelink name="Tátrai János"] megyei polgári védelmi főfelügyelő azt mondta, a listán szereplő cégek köteles polgári védelmi szolgálatot látnak el, a helyi katasztrófavédelem irányításával.

– A települések különböző katasztrófavédelmi osztályba sorolással rendelkeznek, Vásárhely az egyes kategóriába tartozik, mert egy szikáncsi üzemben ammónium-nitrát alapú műtrágyát tárolnak, illetve más veszélyesnek minősített üzemek is találhatók a városban. A kategóriáktól, illetve a település létszámától függ, hogy hány főt kell bevonni a polgári védelembe. Vásárhelyen 300-at. Különleges jogrend időszakában (például az úgynevezett veszélyhelyzet kihirdetése esetén, amire példa a 2006-os árvíz miatt megyénkben kialakult helyzet) a cégek költségeit, legyen szó üzemanyagról vagy munkabérről, az állam állja. Az utóbbi években viszont nem volt szükség a riasztásukra – magyarázta. A köteles polgári védelmi szolgálat mellett januártól önkéntesek is jelentkezhetnek – 18. életévüket betöltött polgárok a nyugdíjkorhatárig.

Évek óta szerepel a hadra foghatók listáján a Hód-Mezőgazda Zrt. 45 dolgozójuk és 14 technikai eszközük vethető be – bármikor. Segített a cég már a belvízvédekezésben és a hótakarításban is.

Szemle. Készenlétben a Hód-Mezőgazda Zrt. gépei. Fotó: DM/DV

Szemle. Készenlétben a Hód-Mezőgazda Zrt. gépei. Fotó: DM/DV
– Rendkívüli helyzetekben, ha szükség van ránk, megyünk. A riasztási terv alapján mindenkinek megvan a maga feladata – mondta [namelink name="Meszlényi János"], a cég energetikusa. A Hód-Mezőgazda nem csupán a köteles polgárvédelmi rendszerben vesz részt tevékenyen. Telente készenléti ügyeletet is tart. Ez azt jelenti, hogy felkérésre önkéntesen is bekapcsolódik például a belvíz elleni védekezésbe vagy éppen a hóeltakarításba.

– A lehetőségeinkhez mérten igyekszünk segíteni. Néhány évvel ezelőtt a székkutasi belvíz elhárításából is kivettük a részünket, traktorokkal, szivattyúkkal segítettünk – magyarázta [namelink name="Makó Endre"] növénytermesztési igazgató. – Az idei télen, ahogy máskor is, havat takarítottunk. A cégnek több telephelye van, ahová dolgozóinknak, gépeinknek is ki kell jutniuk. Persze ez nem jelenti azt, hogy társadalmi munkában bárhol takarítjuk a havat, hiszen a cégnél sem állhat meg az élet – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!