Zsanett felült, és ottmaradt

Székkutas – Szombaton már harmadszor rendeztek szántóversenyt Székkutason, és a jó hangulat mellett az sem volt mellékes, hogy a sikereket elsősorban Csongrád megyeiek aratták.

Imre Péter

– Kisfiam, megvárjuk, amíg elkezdik a szántást, utána megyünk haza. – Ne, nem akarom, maradjunk még! – tiltakozott a gyerkőc, aki édesapjával egy rakodógép kereke nyújtotta árnyékban üldögélt, arra várva, hogy a III. székkutasi regionális szántóverseny mezőnye a település határában elkezdje végre a nyitóbarázda készítését. A viadal mezőnyét húszan alkották, és akadtak, akik „csak" bemutató szántást végeztek, [namelink name="Szabó Sándor"] Hofferrel és [namelink name="Csernus Mihály"] lánctalpas DT-vel. A program nem a szántással, hanem a helyszínre kivonulással kezdődött: a gépek és gazdáik Székkutas központjából gurultak ki a földre, ahol már előkészített, a traktorok nagyságától, teljesítményétől függően két-négyezer négyzetméteres parcella várta őket, a művelés mélysége pedig 22 centiméter lehetett.

Zsanett felült, és ottmaradt - szántóversenyt rendeztek Székkutason. Fotó: Imre Péter (galéria)


A férfias mezőnyben egyetlen hölgyet fedeztünk fel, a 23 éves Dékány Zsanettet, aki balástyai származású, de már Sándorfalváról érkezett. – Öten vagyunk testvérek, lányok, és én ültem fel a traktorra, ott is maradtam – mondta Zsanett. – Nemcsak versenyzek, párom, ifj. Ördögh János 400 hektáros birtokán is rendszeresen dolgozom gépekkel. Versenyeken 16 éves koromtól indulok, eddig 1 első és 3 második helyezést értem el. (Utóbbit, mint kiderült, a székkutasi megmérettetés után eggyel megtoldotta – a szerk.) Jó érzés legyőzni a férfiakat. És bárhol is végezzek, én kapom a legnagyobb tapsot.

Zsanett felült, és ottmaradt - szántóversenyt rendeztek Székkutason. Fotó: Imre Péter (galéria)

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A megnyitón [namelink name="Soós Sándor"], a Magyar Szántóverseny Egyesület elnöke elmondta, hogy idén összesen hét regionális versenyt – és őszre a döntőt – terveztek. Egy regionális verseny elmaradt, de van még szép számmal program az idei évre. Szombaton a szántás játszotta a főszerepet Székkutas határában, de akadtak egyéb szakmai (gazdafórum), illetve szórakoztató programok: a gyerekeknek játékokkal, ugrálóvárral kedveskedtek a szervezők, de veterán traktorokat is mustrálhattak a látogatók, valamint volt még íjászbemutató és ekevashajító verseny is.

Zárásként térjünk vissza a földhöz, az ekéhez. „Pónis Lacika", vagyis a 74 éves [namelink name="Mihály László"], Székkutas díszpolgára ismét pónifogattal szeretett volna bemutató szántás végezni, de a kemény föld miatt erre nem vállalkozott, rövid beszélgetésre azonban igen: – Keskenyet és mélyet kell fogni, hogy kényelmesen és jól eldolgozhassuk a földet, ez a jó szántás titka – árulta el.

* * *

Eredmények

A III. Székkutasi regionális szántóverseny végeredménye, két-három fejes ágyekék: 1. [namelink name="Kocsis László"], 2. [namelink name="Dékány Zsanett"] (mindkettő Sándorfalva), 3. [namelink name="Hamar Vilmos"] (Szajol); kis váltva forgatós ekék: 1. [namelink name="Farkas Gábor"] (Jászkisér), 2. [namelink name="Zsedényi Károly"], 3. [namelink name="Juhász Gergely"] (utóbbi kettő Székkutas); nagy váltva forgatós ekék: 1. [namelink name="Székács Gyula"] (Orosháza), 2. [namelink name="Kovács Imre"] (Hódmezővásárhely), 3. [namelink name="Bila Miklós"] (Székkutas); veterán traktoros kategória: 1. [namelink name="id. Ördögh János"], 2. [namelink name="ifj. Ördögh János"] (mindkettő Sándorfalva); lófogatos szántás: 1. [namelink name="Varga Zoltán"] (Apátfalva), 2. [namelink name="Losonczi Antal"] (Balástya).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!