Lázár János: Nagyvad vagyok, vadásznak rám

Hódmezővásárhely – Az 1365 hektárnyi nyertes állami termőföldből, amit eddig is a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. használt, 1250 hektárra nem pályázott senki más, csak a cég. Ellenben a Hód-Mezőgazda Zrt. által műveltekre többszörös volt a jelentkezés – mondta Vásárhelyen Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a sajtóvisszhangot kiváltó földbérletszerződések kapcsán.

T.A.

– Nagyvad vagyok a miniszterelnökkel folytatott munkám miatt. Ha vadásznak rám, természetes. Márpedig itt vadászat kezdődött. Ha az ember nem vadászik, akkor rá vadásznak – jegyezte meg mosolyogva Vásárhelyen [namelink name="Lázár János"], a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, utalva decemberi fácánvadászatának sajtóvisszhangjára. Az államtitkár ezúttal a földbérleti pályázatokról beszélt, miután a hvg.hu-n megjelent: több mint 1300 hektár földet nyert a vásárhelyi Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., amelynek legnagyobb tulajdonosa a rokona. A szintén vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. viszont eddig elbukta a pályázatait.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Vásárhelyen a 2017-ben lejáró állami földbérleteket, amelyeket a Hód-Mezőgazda Zrt. használ, megpályáztatták, 3500-4000 hektárt a város, Székkutas és Algyő területén. Makó, Földeák, Maroslele, Óföldeák térségben 1500-2000 hektárt állami területet írtak ki, amit a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. művel – közölte az államtitkár. Emlékeztetett: összességében a kormány 250 ezer hektár pályáztatását végzi január közepéig, az eredményhirdetés folyamatos. Cél: a jelenleg 50-50 százalékos nagyüzem és kisbirtok- családi gazdaság arány 20-80 százalékra változzon.

– Vásárhelyen a Hód-Mezőgazda által használt földekre nagy volt érdeklődés, előfordult, hogy tizenötszörös. Többségében olyanok éltek a lehetőséggel, akik eddig is gazdálkodtak. Ezzel szemben Makó, Földeák, Óföldeák és Maroslele térségében a kiírt területek 75-80 százalékára nem érkezett pályázat annak ellenére, hogy lakossági fórumokon felhívtam a figyelmet a lehetőségre. Innen jött a választási kampányba illeszkedő hírfolyam, ki nyert, ki nem nyert – folytatta.

– A kormány nem vonja kétségbe, hogy a Hód-Mezőgazda Zrt. nagyipari, modern technológiával zajló, hatékony, jövedelemorientált tevékenységet folytat, de a profit elkerül a városból. Nem személyes ügyem a Hód-Mezőgazda. Ha helyiek használják a földet, itt marad a profit – jegyezte meg. Felidézte: az állam felajánlotta a zrt.-nek, amennyiben a föld elvesztése után az állattartó telepét bezárná, akkor ideiglenesen átveszi, korrekt elszámolással. Később az állam felajánlja a helyi gazdáknak működtetésre. „Ha a kormány komolyan veszi azt, hogy az állami földet helyi családi gazdálkodók használják, akkor nem jók a Hód-Mezőgazda pályázati pozíciói" – mondta.

Profitféltés?

Semmiféle botrány nincs a vásárhelyi földpályázatok körül – jelentette ki sajtótájékoztatón [namelink name="Havasi Katalin"], a vásárhelyi Fidesz elnöke. Úgy vélte: ez egy lejárató, félrevezető kampány. [namelink name="Benkő Zsolt"] fideszes önkormányzati képviselő emlékeztetett: a vásárhelyi polgármesteri hivatalban külön iroda nyílt, hogy segítse a gazdákat a pályázatban. Képviselőtársa, [namelink name="Hegedűs Zoltán"] szerint az ügy hátterében „a Hód-Mezőgazda Zrt. bankártőkéseinek profitféltése sejlik".

A Gorzsai Zrt.-vel 2000–2001-ben kezdődött a kapcsolata. Igazgatósági tag lett, ma már nem az. A cég igazgatója, Gyapjas Károly a nagybátyja. A zrt.-nél 1993-ban indult egy 15 éves munkavállalói részvényprogram. Ezt követően a tulajdonarányok megváltoztak. Így lett részvényes 2 százalék tulajdonnal – ismertette Lázár.

– Kevesebb földre pályáztak, mint amit korábban használtak. 2500 állami tulajdonú hektárt is művelt a cég, és 1800 hektárt is, folyamatosan csökkentek az állami területei. A sajtóban szereplő 1365 hektárnyi nyertes termőföldből, amit eddig is a cég használt, 1250 hektárra nem pályázott senki más. A Gorzsai és a Hód-Mezőgazda által használt földek minősége között óriási a különbség. Utóbbi 30-40 aranykoronás, előbbi 15-25, nehezebb művelni. A Hód-Mezőgazdának egyébként magánföldbérlete is van, nem arról van szó, hogy elveszítené az összes területet – tette hozzá az államtitkár.

A vásárhelyi térségben 1000-1500 hektár állami terület sorsáról nem döntöttek még. Az Európai Unió 2014–2020 között tovább támogatja a mezőgazdaságot, 1 hektár termőföldre várhatóan 65-70 ezer forint lesz a földalapú támogatás. Ennek tétje van, aki most 20 éves bérleti szerződést szerez, fix profitot kap – jegyezte meg Lázár János.

* * *

Nyilvános a vagyonnyilatkozat

Lázár János nyilvánosságra hozta a vagyonnyilatkozatát. A dokumentum a www.hodmezovasarhely.hu oldalon a közigazgatás menüpont országgyűlési képviselő almenüjében érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!