40 hektárt nyertek haszonbérletre

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Dantesz József és családja 40 hektárt nyert haszonbérletre a Földet a gazdáknak programban, a területet 2017-től vehetik birtokba. Terveik szerint takarmánynak valót termesztenének rajta, így gyarapíthatnák a birkaállományt.

Imre Péter

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Tanyán nevelkedtem, belenőttem a jószágtartásba, már gyerekként nyulakkal foglalkoztam, galambásztam – mondta az 54 éves vásárhelyi gazda, [namelink name="Dantesz József"]. A Földet a gazdáknak programban 40 hektárt nyert 20 éves haszonbérletre – a területen most a Hód-Mezőgazda Zrt. gazdálkodik –, és az erről szóló dokumentumokat a közelmúltban vehette át a Vidékfejlesztési Minisztériumban. A földet 2017-től művelhetik, takarmánynak valót termesztenének rajta – takarékosabb, mint venni –, és ezt a lehetőséget kihasználva szeretnék gyarapítani a birkaállományt, a mostani 320-ról legalább 500-ra. A juhokon kívül tanyájukon 15 szarvasmarha és 2 ló él.

Dantesz József és 27 hónapos unokája, Zora a galamboknál. A kislány is nagyon szereti az állatokat. A szerző felvétele

Dantesz József és 27 hónapos unokája, Zora a galamboknál. A kislány is nagyon szereti az állatokat. A szerző felvétele

52 nyertes

Hódmezővásárhelyen és Székkutason a Földet a gazdáknak programban 52, többségében fiatal gazda nyerte el az eddig meghirdetett mintegy 2650 hektárnyi földterület haszonbérleti jogát. A kihirdetett pályázatok között a legkisebb 3,2, míg a legnagyobb 161 hektáros birtoktestet jelent – utóbbin két gazdálkodó osztozik. Vásárhelyen 62 birtoktestre 436, Székkutason 29-re 177 pályázat érkezett, a pályázatok egy része még elbírálásra vár.


A gazdálkodást 1997-ben kezdte, mindent juhász édesapjától, Józseftől tanult, aki jelenleg, 84 évesen is segít a munkákban: az ereje már nem, de az akarata, a szorgalma még a régi – jegyezte meg Dantesz József. A már említett két férfin kívül a két fiú, a legfiatalabb József és a testvére, a még tanuló Zsolt tevékenykedik a gazdaságban. – Aratásnál vagy birkanyírásnál azonban ott van az egész család, jómagam és a lányom, Beáta is – közölte a feleség, Piroska. Azt is elárulták, apróbb munkákba már a 27 hónapos unoka, Zora is bekapcsolódik. Ő is nagyon szereti az állatokat, meglesz az utánpótlás.

– A família megélhetését jelentő birkákon kívül megmaradt az egyik gyerekkori szerelem, a galambászat, és a fiaim is foglalkoznak a szárnyasokkal. A galambokat nem a tanyán, hanem a vásárhelyi háznál tartjuk, az ottani állatseregletet lábasjószágok és három kutya egészíti ki. Az egész család nevében állíthatom: szeretjük ezt az életet, bár a haszonért sokat és keményen kell dolgozni, és nagy odafigyelést kíván – zárta mondandóját Dantesz József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!