Hetente kétszer 45 perc lovaglás

Csongrád megye - Az egyik vásárhelyi lovardában szeptembertől indul a diákok lovasokatása. A tulajdonos, Gálné Bánfi Katalin azt mondta, két év várnak erre a lehetőségre, amely az életben maradásukat is jelenti. 3–5. osztályig, hetente kétszer 45 percben lovagolhatnak a gyerekek.

Török Anita-Králik Emese

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Imádom a lovakat, két éve hetente kétszer járok lovagolni. Jó lenne, ha szeptembertől már az iskolával is jöhetnék – mesélte mosolyogva a vásárhelyi Dél-alföldi Lovasudvarban [namelink name="Arany Ildikó"]. A negyedik osztályos kislánynak minden esélye megvan arra, hogy a magánórák mellett suliidőben is élvezhesse a lovaglás örömeit. A közelmúltban [namelink name="Budai Gyula"], a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára arról beszélt, szeptembertől elkezdődhet az iskolai lovasoktatás a mindennapos testnevelésórákon. A tervek szerint a Nemzeti Lovas Program legalább 320 lovardában indul a 3-4-5. osztályos általános iskolásoknak – hetente kétszer 45 percben.

– Már két évvel ezelőtt szó volt az iskolai lovasprogramról. Annak idején nagy lelkesen mi is érdeklődtünk a helyi oktatási intézményekben, miként lehetne bekapcsolódni, de senki nem tudta, hogyan lesz lebonyolítva. Budapest környékén már beindult, ott viszont a tehetősebb önkormányzatok finanszírozzák, nem az állam – idézte fel [namelink name="Gálné Bánfi Katalin"], a lovasudvar tulajdonosa.

Nacsa Réka (a nyeregben) és Arany Ildikó is imádja a lovakat. Fotó: Török Anita

Nacsa Réka (a nyeregben) és Arany Ildikó is imádja a lovakat. Fotó: Török Anita
– Szeptembertől mindez megváltozhat. Tanterv van hozzá. Ebben meghatározták például, hogy egy harmadikos gyereknek mit kell megtanulnia. Lóápolást, a ló részeit, szerszámozást, ennek részeit, ötödikesként kell eljutnia a nyeregben lovaglásig. Ugyanakkor minden diákkal egyénileg kell foglalkozni, ahogy az úszásoktatásnál is – jegyezte meg.

Fábiánsebestyén is vár

A községben már sok éve folyik az iskolások lovasoktatása, átmenetileg azonban náluk is szünetel a foglalkozás, árulta el [namelink name="Tóth Ferenc"], a Fábiánsebestyéni Kinizsi Sportklub vezetője. – Szinte minden feltétel adott ahhoz, hogy a lovaglással kiválthassák a gyerekek a testnevelésórát, egyedül fedett lovardánk nincs. Az engedélyes tervet már megszereztük, most megfelelő pályázatra várunk. A szeptemberi kezdéshez képest egyelőre sok a kérdéses részlet, még nem tudni például, hol lehet majd a lovakat levizsgáztatni – foglalta össze a tapasztalatait.

Nem kötelező a lovaglás, csak választható, de ha emellett teszi le a voksát a tanuló, akkor a tanév ideje alatt bizony járnia kell, nem gondolhatja meg magát.

– Meg kell oldani a gyerekek szállítását. Úgy gondolom, mondjuk az első két órában a lovardába elhozhatja reggel a szülő, majd ha vége az órának, akkor az uszodába járó gyerekkel együtt az iskolabusz felvehetné és elvihetné az intézményekbe azokat, akik lovagoltak – magyarázta Gálné. Azt mondta, szigorú feltételekhez kötik a gyerekek lovasoktatását. A lovardáknak rendelkezniük kell a Magyar Kereskedelmi és Engedélyeztetési Hivataltól működési engedéllyel, és regisztrációval a lovas szövetségnél. Az oktatóknak megfelelő végzettség kell.

– Előrevetítették, hogy pluszképzés is lesz, de ez csak a jövőben. Fedett lovardával is rendelkeznie kell szerintem annak, aki csatlakozik a programhoz, a hidegebb időben csak így lehet megoldani az oktatást – tette hozzá a tulajdonos. Gálné Bánfi Katalin úgy vélte: a
diákok lovagoltatása hozzájárul a lovardák életben maradáshoz is. Két vagy három iskola tanulóit tudják bevállalni – a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ pedig óránként, gyerekenként egységesen 3500 forinttal finanszírozza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!