Pártbírság: bajnak, kárnak nincs gazdája

Mindszent - Bár hibázott, nem adott pénzt a büntetés kifizetésére dr. H. T., a tavalyi országgyűlési választáson indult hat mindszenti képviselőjelölt ügyintézője. 700 ezer forint bírságot hozott össze – a szabálytalankodó jelöltek, szervezetek országosan csaknem 2 milliárdot. Ebből eddig 20 milliót fizettek be.

Bakos András

Hat mindszenti is indult a tavalyi országgyűlési választásokon, két kerületben jelöltették volna magukat, volt köztük anya és fia, férj és feleség. Az Együtt 2014 Párt – ez nem a [namelink name="Bajnai Gordon"] alapította szervezet, hanem egy másik –, az Új Magyarország Párt és az Új Dimenzió Párt indította volna őket. Ezekről a szervezetekről írja a sajtó azóta is, hogy „kamupártok". A jelöltséggel kapcsolatos ügyeket egy hetedik mindszenti, dr. H. T. intézte.

A nevük nem nyilvános adat, mert bár gyűjtötték az aláírásokat, végül nem jött össze annyi, hogy fölkerüljenek a szavazólapra. Más baj is volt. A szentesi központú, 3. választókerületben az Új Dimenzió Párt határidőre nem tudta visszavinni az ajánlóíveket hiánytalanul a választási irodának, ezért a pártot 304 ezer 500 forintos bírsággal sújtották. A vásárhelyi központú, 4. kerületben az Új Magyarország Párt a 100 ajánlóívből csak 96-ot vitt vissza, ezért 203 ezer forint a büntetés. Az Együtt 2014 Párt ugyanígy csak 96 eredeti példányt adott le a 100-ból, a bírsága ugyanannyi, mint az előbbié. Az érintettek fellebbeztek, de a bírságok jogerőre emelkedtek.

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint országosan összesen 1 milliárd 918 millió 248 ezer 500 forint bírságot kellene befizetniük az érintetteknek, eddig 20 millió 425 ezer 84 forint folyt be. Az előbb említett szervezetek közül az Együtt 2014 Párt a 19 millióból 812 ezret rótt le, az Új Magyarország Párt a 80 millióból 8329 forintot, az Új Dimenzió Párt a 121 millió forintból egy fillért sem.

Az Állami Számvevőszék nemrég megvizsgálta, hogyan gazdálkodtak ezek a pártok a választásra kapott költségvetési pénzzel, és a napokban csalás gyanújával feljelentést tett mindhárom ellen. Azt, hogy ehhez mit szólnak az érintettek, elég nehéz kideríteni. Az Együtt 2014 Párt nem érhető el az interneten. Ugyanígy megszűnt az Új Dimenzió Párt honlapja is, a korábban élt telefonszámon sem lehet őket elérni. Egyedül az Új Magyarország Párt elnöke, [namelink name="Táncsics Péter"] tartja a frontot.

Minden őt kereső újságírót lelkiismeretesen visszahív és tájékoztat. A politikus azt mondta, az ÁSZ-vizsgálat megállapításaira megteszik a lépéseiket. Az ajánlóívek miatt kiszabott bírság ettől független ügy. – Közgyűlésen úgy döntöttünk, ott, ahol bebizonyosodott, hogy emberi mulasztás miatt róttak ki ránk bírságot, megkértük az érintett tagjainkat, szimpatizánsainkat, hogy nyúljanak a zsebükbe, fizessenek – mondta Táncsics Péter. – Akadtak, akik reagáltak, mások nem. A mindszenti úriember nem küldött nekünk pénzt.

Az illetőt, aki korábban Csongrád megyében jegyzőként is dolgozott, szerettük volna elérni. Ismerőseitől öt különböző telefonszámot sikerült begyűjteni, de egyik sem él már. Az sem, amelyről a jelöltjeit bemutató első cikkünk után hívott, hogy reklamáljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!