Gyógynövény-válogató üzemet avattak Székkutason

Székkutas - Tizenkét új munkahellyel gazdagodott Székkutas. A dolgozók gyógynövényeket válogatnak. Most a csalán szezonja van.

M. K. E.

Székkutason, a volt Fehér-iskolában avatták fel tegnap a gyógynövény-válogató üzemet. A település önkormányzata, a szegedi Szefo Zrt. és a Herbária Zrt. összefogásával valósulhatott meg a tizenkét új munkahely. A válogatóüzemhez az önkormányzat biztosította a helyszínt. Az egykori Fehér-iskolát a település 4,5 millió forintból újíttatta fel. A dolgozókat a Szefo Zrt. foglalkoztatja, az átválogatott gyógynövényeket a Herbária Zrt. veszi át.
Az avatóünnepségen részt vett [namelink name="Kiss Sándor"], a Szefo Zrt. vezérigazgatója, [namelink name="Czirbus Zoltán"], a Herbária Zrt. vezérigazgatója és [namelink name="Szél István"] polgármester is. A dolgozók most csalánt válogatnak.

Az üzemben most szárított csalánt válogatnak a dolgozók. A szerző felvétele

Az üzemben most szárított csalánt válogatnak a dolgozók. A szerző felvétele
– Remélem, hogy hosszú távú munkalehetőséget biztosít településünk lakóinak a most átadott üzem. Ez a dolgozók precíz és gyors munkavégzésén múlik – nyilatkozta lapunknak Szél István. Székkutason eddig is volt hagyománya a gyógynövénytermesztésnek, illetve -feldolgozásnak. A jövőben az önkormányzat szeretné, ha a gyógynövénykultúra még nagyobb hangsúlyt kapna.

– A közmunkaprogram keretében kamillát fogunk termeszteni. A programot már tavaly ősszel elindítottuk, de sajnos az ültetvényt kiszántották – utalt a polgármester arra az ügyre, amelyről lapunk is beszámolt. A székkutasi Új Élet Mezőgazdasági Szövetkezet elismerte, hogy véletlenül felszántotta a 7 hektáros kamillaültetvényt.

– Idén újra vetünk kamillát. A lakosság körében is népszerűsíteni szeretnénk a gyógynövénytermesztést. Kedvcsinálóként, várhatóan jövő ősszel, 1000 négyzetméteres gyógynövény-botanikus kertet létesítünk a település központjában – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!