3D-ben a vásárhelyi faszínház

Hódmezővásárhely - Régi fotók és képeslapok alapján készítette el az egykor Hódmezővásárhely Népkertben található Nyári Színkör háromdimenziós modelljét Kiss Csaba. A grafikus terve, hogy kinyomtatja és ˝életre kelti˝ az épületet.

Antal Sándor

– Édesapámnak vásároltunk egy könyvet, amelyben régi vásárhelyi képeslapok találhatók, abban bukkantam rá a Nyári Színkörre. Az épületről van benne egy külön kis cikkrészlet, amire felfigyeltem – mesélte [namelink name="Kiss Csaba"], aki ezután határozott úgy, hogy elkészíti az épület 3D-s másolatát.

Régi fényképek és képeslapok segítségével kezdett neki a munkának, de kapott anyagot a helyismereti gyűjteménytől, illetve egy közösségi oldalon található csoporttól is, s jutott el addig, hogy a külső modell már kész. Az épületről fellelhető dokumentumok az apróságokat nem adják élethűen vissza, így ezeket művészi szabadsággal oldja meg. Eddig mintegy 80 órát töltött el a színház látványtervének elkészítésével, de még ennek a négy- vagy ötszörösére van szükség a számítógép előtt.

Kiss Csaba grafikus a vásárhelyi Nyári Színkört kelti életre. Fotók: DM

Kiss Csaba grafikus a vásárhelyi Nyári Színkört kelti életre. Fotók: DM
– Sokan úgy tekintenek a munkámra, hogy megnyomok egy-két gombot, és már kész is vagyok, de ez koránt sincs így, ez ennél sokkal komolyabb. Ezeket a tévedéseket is szeretném ezzel a munkával eloszlatni, illetve a portfóliómban is jól mutat egy-egy épület látványterve – tette hozzá Kiss Csaba, aki autodidaktaként tanulta ki ezt a szakmát. A 3D-s grafikával közel 10 éve ismerkedett meg. Egyéni vállalkozó, magyar és külföldi cégeknek készít különböző terveket. 18 évesen ő készítette el a Balogh Imsi Sportközpont látványtervét is.

Kiss Csaba.

Kiss Csaba.
A munkája egyben a hobbija, így nagy örömét leli a szakmában. Van más terve is Vásárhellyel kapcsolatosan, de azt később szeretné felfedni. Egyelőre a munka mellett a színházzal foglalkozik. Tervezi, amint teljesen elkészül a látványterv, 3D-s módszerrel kinyomtatja, illetve újra „életre kelti" kis méretarányban az épületet.

52 év

A Nyári Színkört 1898-ban építették, 52 évig állt a Népkertben. Ez idő alatt számos nagy színész megfordult a színpadon, így Somlay Artúr, Gobbi Hilda, Lehotay Árpád, de Bessenyei Ferenc, Gombos Katalin és Apor Noémi pályájának is itt volt a kezdete. Az épület májustól szeptemberig üzemelt, mivel fából készült, veszélyes lett volna fűteni. Az 1920-as években az épület állagromlása miatt szóba került egy kőszínház építése, azonban ezt az anyagi lehetőségek nem tették lehetővé, így a faszínház 1948-ig működött, majd 1950-ben lebontották. Az épület gerendáit felhasználták a Petőfi Sándor Művelődési Központ – ma már Bessenyei Ferenc Művelődési Központ – építése során. 1991-ben a színház helyén, a Népkertben emlékoszlopot állítottak, amely Szatyor Győző iparművész alkotása.


Címkék#3D

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!