Kiskuta mindig jelez, ha jön valaki a tanyai úton

Hódmezővásárhely - Tanyagondnoki szolgálatot állíthat fel a vásárhelyi önkormányzat a külterületen élők számára. A város jelenleg egy felmérést végez, ha úgy alakul, a szolgálat már az ősszel indulhat.

Antal Sándor

Hódmezővásárhely külterületén, a közel 43 ezer hektáros tanyavilágban számos család él. A város önkormányzata a márciusi közgyűlésen úgy határozott, őszig felméréseket végeznek, hogy érdemes lenne-e egy tanyagondnoki szolgálatot felállítani.

– Itt születtünk, és itt is öregedtünk meg. Soha nem vágytunk rá, hogy beköltözzünk a városba. Ha én kinézek az ablakon, akár 2 kilométerre is ellátok, ezt a házak között nem tehetném meg – mondta Kovács Imre. Szerintük a tanyán kevesebb pénzből is meg lehet élni, mint a városban.

– Nem fizetünk víz- és szennyvízdíjat, mert az nincs bevezetve. Vizet a közelben található kútról hordtunk, most már a családtagok hozzák, amikor jönnek látogatóba. Ők vásárolnak be, de segítenek a mosásban és a főzésben is – mesélte a családfő.

Kovács Imre házuk őrzőjével, Kiskutával. A puli mindig jelez, ha jön valaki. A szerző felvétele

Kovács Imre házuk őrzőjével, Kiskutával. A puli mindig jelez, ha jön valaki. A szerző felvétele
Sokan úgy gondolják, hogy a tanyán nagy magányban élnek az emberek, de ez nincs így. A Kovács házaspár állattartással foglalkozott, mindig voltak náluk vendégek. Manapság sem unatkoznak, a ház körüli teendők mellett gyakran járnak látogatni őket a családtagok, de a mezőőrök is segítenek. – Megvan a telefonszámuk, bármi problémánk van, számíthatunk rájuk – jelentette ki Kovács Imréné, aki elmondta, a háziorvossal úgy egyeztek, havi egy alkalommal jár ki hozzájuk.

A tanyagondnoki ötlettel kapcsolatosan azt mondják, sokkal több mindenben már nem tudna nekik segíteni senki, mindenük megvan. Az egyik unoka azonban, aki éppen ottjártunkkor volt látogatóban a nagyszülőknél, azt mondta, a családnak nagyobb megnyugvást jelentene egy tanyagondnok.

A család őrzője most is minden pillanatban figyel, és jelez, ha valaki befordul az útra. A Kiskuta névre hallgató puli akár pacsit is ad, de előtte meg kell vele barátkozni, ami a gazda segítségével sokkal könnyebb, mint nélküle. A tanyán néhány tyúk mellett még a kis unokák libáit is nevelik. – Sok gond van velük. Mindig átszöknek a szomszédba – mesélték Kovácsék, akik egy pillanatig sem bánták meg, de nem is cserélnék el a tanyai életet egy városira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!