Megfertőzte a védőoltás a legyengült Ádámot

Patkós Ádám életéért küzdenek a szegedi orvosok. A 20 hónapos vásárhelyi kisfiú lassan 4 hónapja a gyermekklinika lakója, mert a tbc elleni védőoltással - gyenge immunrendszere miatt - megkapta a betegséget.

Imre Péter

– Ádám meggyógyul vagy meghal. Ezt mondták az orvosok. Nem ilyen durván fogalmaztak, de ez volt az értelme – közölte [namelink name="Patkósné Petrikó Tünde"] (29), aki mindennap ott van kisfiával a szegedi gyermekklinikán.

 

  Tünde és 20 hónapos kisfia, Ádám a szegedi klinikán.

Tünde és 20 hónapos kisfia, Ádám a szegedi klinikán.

Jelenleg a gasztroenterológiai osztályon kezelik. Ádika állapota nem sokkal azt követően kezdett romlani, hogy megkapta a tbc elleni kötelező védőoltást. Akkor még senki sem sejtette, hogy abban keresendő az ok. Hónalji nyirokcsomói folyamatosan begyulladtak, meg is operálták. A vizsgálatok kiderítették – mondta az anyuka –, veleszületett betegség miatt a kisfiú immunrendszere annyira gyenge, hogy nem ellenanyagot termelt, hanem a legyengített vírustól is megkapta a tbc-t. A fenti diagnózis, a tbc pár nappal karácsony előtt lett nyilvánvaló. Akkor végeztek gyorstesztet a hasában lévő vízből vett mintán, valamint a nyirokcsomó-tenyészet is ezt igazolta.

Karácsony az intenzíven


Mióta kiderült betegsége, Ádám egy napot, a február 5-ét tölthette otthon. Rosszabbodott az állapota, visszakerült a klinikára. Korábban a karácsonyt is ott, a gyermekintenzíven töltötték, úgy, hogy egyszerre csak egy szülő mehetett be hozzá. A nővére, Dóra eddig egyszer látogathatta meg.


– Ahogyan az orvosok mondták, a nyirokereken keresztül terjedt szét testében a betegség, megtámadva a máját és a veséjét is, egyelőre a tüdejében nem mutatták ki. A csontvelővizsgálat talán arra is választ ad, ha jobban lesz, szükséges-e a csontvelő- transzplantáció. Pár nappal ezelőtt reménykedtünk, a nagy nyirokcsomó kisebb darabokra oszlott, legutóbb újra azt regisztrálhatták, növekszik. És bár tudna enni, Ádikát szondán keresztül táplálják – mondta el Patkósné Petrikó Tünde.


Hónapok óta szinte csak ő jár Szegedre a klinikára, decemberben még 24 óránként váltották egymást Csongrád-Bokroson dolgozó férjével. Róbert szabadnapjain látogatja kisfiát. Tünde mindennap a 11 órai vonattal utazik Szegedre, előtte elviszi a 4 éves Dórát óvodába, ellátja otthoni teendőit. Este 18 és 19 óra között ér haza: házimunka, egy kis játék Dórival, alvás, majd reggel minden kezdődik elölről. A szeptemberben Susánban vett házat – még nem ott élnek – szeretnék Ádámnak is lakályossá tenni, számára steril környezetet kialakítani, például könnyen takarítható, sima felületekkel és lemosható festékkel. Mert steril szobára a csontvelő-átültetés nélkül, gyenge immunrendszere miatt is szükség lesz.


– Ha nem nyomja, feszíti a pocakját a sok víz, jókedvű, az orvosok és a nővérek megszerették, szívesen játszanak vele. Mikor a klinikán vagyok, figyelem minden mozdulatát, előfordul, hogy együtt szundítunk kicsit. Ha elmegyek, akkor sír, de a nővérkék mesélik, hamar megnyugszik. Az alternatív gyógyászatban is hiszek, és érzem, rajtam keresztül sokan adnak, közvetítenek neki energiát. Nem bízhatok másban, nem gondolhatok másra, csak arra, hogy meggyógyul – mondta Tünde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!