Volt, nincs mezőőrség Mindszenten

Júliustól a piacot, szeptembertől a strandot üzemelteti a tavaly létrehozott Mindszenti Városgazda Kft. - derült ki a pénteki testületi ülésen. A mezőőrök munkája nem tartott sokáig: januárban kezdték, és már vége is.

Antal Sándor

Nyár végén kezdik visszafizetni


 Akik az első körben kötöttek lakáskassza-szerződést, azoknak március 31-én járt le a futamidejük. Utánuk e hónapban utalja el a pénzintézetnek az utolsó részletet a víziközmű-társulat, aztán tárgyalnak a kifizetésekről. A pénzt 3 hónapon belül folyósítják.

50 ezer forintot igényelhetnek a csatornázás házi bekötésére a mindszentiek. – Azok jogosultak a támogatásra, akik betöltötték 60. életévüket, és a családjukban az egy főre jutó átlagjövedelem 71 ezer 250 forint alatti, illetve 3 vagy több gyermeket nevelnek, és a jövedelmük nem haladja meg az említett összeget – mondta Zsótér Károly polgármester tegnap a testületi ülésen. Hozzátette, a lakosok augusztus 31-éig igényelhetik a támogatást. Az elvégzett munkát számlával kell igazolni. – A környezetvédelmi alapban 2,2 millió forintunk van erre a célra. Eddig kevesen éltek a lehetőséggel – magyarázta Zsótér. A szennyvízberuházás önrészét várhatóan a nyár végén kezdik visszafizetni.


A helyi strandot nyáron a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ üzemelteti – döntöttek a képviselők. Arról is határoztak, hogy a működtetést a szezon után – szeptember elsejétől – a Mindszenti Városgazda Kft. veszi át. A cég megkapta a piac üzemeltetését is július 1-jétől. Borsi Józsefnek április elején járt le a 10 éves szerződése az önkormányzattal, de június végéig még ő irányítja a piacot. A településen szerdán és szombaton van vásár, a hét közepén már szinte teljesen üres a Napkelet utcai terület. Erről korábban lapunkban is beszámoltunk (2015. február 27.: Már csak az emlékekben él a szerdai piac). – Nem ír ki pályázatot a város, ha írnának, sem tudnám, hogy beadnám-e. Régóta nem éri már meg csinálni – mondta megkeresésünkre Borsi József. A tervek szerint az önkormányzati cég pályázati forrásból a strandra 170, a piacra 70 millió forintot fordít majd.


Január elsejétől bevezették, tegnap pedig megszüntették a mezőőri szolgálatot Mindszenten. Az eredeti tervek szerint a földhasználóknak hektáronként 900 forintot kellett volna fizetniük. – Nem sikerült meggyőzni a gazdákat, hogy szükség van a szolgáltatásra. Nagy volt a felháborodás, aláírást is gyűjtöttek ellene – mondta a nyílt ülésen a polgármester, majd hat igen és egy nem szavazattal vonták vissza a rendeletet. Hódmezővásárhelyen kísértetiesen hasonló a helyzet. Ott a februári közgyűlésen döntöttek a mezőőri szolgálat bevezetéséről. Idén 2500, jövő évtől 5000 forintot kellett volna fizetniük a földhasználóknak. A testület elfogadta a rendeletet, két héttel később a szüneteltetését javasolták. Jelenleg több fórumon egyeztetnek a gazdákkal, és nyáron döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!