Bizonytalanok a Fészek-lakók

Hódmezővásárhely- A vásárhelyi Zrínyi utca 12-14. szám alatti, Fészeknek nevezett társasházat lebontják. A 40 lakásból kettőből kilakoltatták az ottaniakat, a többit végigjártuk. 18 helyen nem nyitottak ajtót, nem találtunk otthon senkit, akadt, aki nem akart nyilatkozni. Mindenki bizonytalanságban él: költözhet-e valahová?

Imre Péter

– Egyedül nevelem a 4 éves Zsoltot, nincs hová mennünk, és nem akarok az utcára kerülni – közölte a vásárhelyi, lebontásra ítélt Zrínyi utcai társasház 3. emeletén élő [namelink name="Goda Aranka"]. Az édesanyjához, akinél korábban éltek, nem mehetnek, mert ott vannak a testvérei. Egyszobás, gázfűtéses lakással – amilyen a mostani – elégedett lenne, de az önkormányzat nem ígért neki semmit biztosra.


Cserelakás-ajánlatot még nem kaptak


Szombaton végigjártuk a lebontásra ítélt Fészek társasház valamennyi, összesen 40 lakását. 18 helyre nem jutottunk be, nem nyitottak ajtót, vagy nem akartak, vagy nem voltak otthon. Két ingatlanból már kilakoltatták az ott élőket. Aki ajtót nyitott, az sem szívesen nyilatkozott, attól tartva, ha valami negatívat mond, nem kap lakást, és az utcára kerül. Ez, hisszük, alaptalan félelem. A határozott, sok esetben már lejárt szerződéssel rendelkezőknél elhangzott: igényfelmérésen jártak náluk, Antal Istvánnak, a lakosságszolgálati iroda vezetőjének vezetésével az önkormányzat emberei. Konkrét cserelakás-ajánlatot még nem kaptak. Legtöbbüknél a kilakoltatások miatt felszabaduló Szabadság (vagy ahogy a legtöbben, régi nevén említették, Tanköz) téri lakások jöttek szóba. Említették: a várostól nem mondtak biztosat, majd küldik az értesítést. A határozatlan idejűeknél is általában a Szabadság tér szerepel az ajánlatok élén.


Ilonát régóta rémálmok gyötrik


A határozatlan idejű, vagyis korábban véglegesített szerződésű 4. emeleti 73 négyzetméteres, kétszintes, tetőtér-beépítéses lakásban élő Bacsa Sándornénak a Csengettyű közben, a Kaszap, illetve a Szegfű utcán és a Kertvárosban helyeztek kilátásba cserelakást. Bánfi Istvánék nyolcan élnek 73 négyzetméteren: a nagyszülők, fiuk és lányuk élettársaikkal, gyermekeikkel. Ők két lakásra szeretnék váltani az egyet, az egyik ifjú család külön költözne, a másik a szülőkkel maradna. A lakások állaga változó, akadt, ahol rendben tartották, szépítették. A 3. emeleten a csöngetésre, kopogtatásra (a csengők nem mindenütt működnek) invitáltak: Gyere be! Láttam, megtehetem, mert nincs zár az ajtóban.


– Régóta rémálmok gyötörnek, az ágyról is leestem, kitörtek a fogaim, több műtéten estem át, nem tudom, mi lesz velem – fogalmazott drámai tömörséggel Ilona. Sokan azt mondják nekik, utcára kerülhetnek. Félnek. Neki sincs B verziója, „legfeljebb kisétálok a temetőbe" – mondta. – Júliusban, augusztusban emberek, családok sorsa dőlhet el. Mert azt is halljuk, szeptembertől bontják a Fészket, és december 31-éig végezni akarnak a munkálatokkal. Mindennap várjuk a telefont, hogy költözhetünk vagy sem – fűzte hozzá Ilona.


Az lenne a tisztességes


[namelink name="Erdei Sándor"] feleségével, Dórával és kisfiával, Barnabással 3 éve él a Zrínyi utcai bérkaszárnyában, határozott idejűek. Úgy tudják, kevés a cserelakás, nekik mégis vannak elvárásaik: olyan környezetbe szeretnének költözni, ami a kicsinek maximálisan megfelel. Szomszédjuk, a határozatlan idejű [namelink name="Horváth Lajosné "]Terike beteg gyereket ápol, és a 38 négyzetméteres lakásból másfél szobás otthonba költözne – Antal Istvánék azt ígérték, rögtön szólnak, ha lesz ilyen.


– Mindenki kapjon legalább olyan lakást, amelyben most él, az lenne a tisztességes – mondta Molnár Imre, aki beteg édesanyjával, Molnár Antalnéval él a Fészek 1. emeletén. Mindig mindent fizettek, bíznak a méltányos bánásmódban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!