Samponnal tisztítják a teheneket az Állattenyésztési Napokra

Hódmezővásárhely - Ma este már egyetlen jószág sem piszkolhatja össze magát a Hód-Mezőgazda kiállítási centrumában: a tökéletesre vikszolt tehenek és lovak a holnap reggel kezdődő Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok főszereplői lesznek Vásárhelyen.

Antal Sándor

Nagy volt a nyüzsgés tegnap a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. Kutasi úti kiállítócentrumában: holnap reggel 9 órakor megkezdődik a XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. Idén nem 3, hanem 4 napig tart a rendezvény, mert Budapesten egy nemzetközi szakmai konferencia lesz, amelynek kísérőprogramja a vásárhelyi kiállítás.


A 160 ezer négyzetméteres centrum területén a sátrakat, pavilonokat állították, amikor ott jártunk. A karámok még többnyire üresen álltak, a kamionok és a traktorok sorra érkeztek a jószágokkal. A legtöbb állat ma délután foglalja el ideiglenes helyét. A 47-es főút is zsúfoltabb, ami a rendezvény vasárnapi zárásáig várhatóan így is marad.

Készülődés: csütörtökön nyit az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. Fotó: Antal Sándor - GALÉRIA


– Egyszerű sampont használunk – mondta az állati mosdónál Boda István, miközben egy termetes holstein-fríz tehenet csutakolt. A felvezető férfi elmesélte, a verseny előtt egy hónappal már elkezdik az állatok felkészítését. Heti két alkalommal fürdetik őket. Az utolsó napokban egyre sűrűbben, majd a szemle előtti este is odafigyelnek rájuk, hogy ne koszolják össze magukat.


Néhány méterrel arrébb egy férfi a karámokat töltötte fel szalmával. A géppark területén is dolgoztak. – Új mosdót építettünk, illetve a meglévőt átalakítottuk – mondta [namelink name="Fekete Balázs"], a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési igazgatója.


– Sajnos néhány állatot vissza kellett mondani, mert már nem tudtuk volna hova tenni őket. A sertés-, a juh-, a tejelő- és húsmarhabokszok tele lesznek – magyarázta Fekete Balázs

Tiszták, szépek. Ők már készen állnak a látogatók fogadására.

Tiszták, szépek. Ők már készen állnak a látogatók fogadására.

.

A holnapi megnyitó után tenyészállat-bírálatot tartanak. A hétvégén főként a családoknak kedveznek majd. Újdonság még, hogy idén először bankautomata is lesz a kiállítás területén. Egy okostelefonokra ingyenesen letölthető applikáció pedig hasznos információkkal látja el a kilátogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!