Megkezdődött az aratás

Csongrád megye - Igazi aratóidő van, amit kihasználnak a gazdálkodók. Több helyen tegnap kezdték a betakarítást. A terméshozam viszonylag jónak ígérkezik. Az aratók abban reménykednek, hogy a következő napokban nem esik az eső.

Kovács Erika

Sokan már az elmúlt hét végén hozzáláttak az őszi árpa aratásához, amit az esős napok miatt kényszerszünet követett – mondta [namelink name="Kispál Ferenc"], a Nemzeti Agrárkamara Csongrád megyei elnöke.

– Szerencsére a megye nagy részén nem rontott a minőségen az elmúlt napokban lehullott, nagy mennyiségű csapadék. Néhány gazdálkodó termésében viszont nagy pusztítást okozott a jég. Tavasszal még eső után imádkoztak a gazdák. Most azért, hogy a betakarítás rendben menjen. Ez a 30 Celsius-fok feletti hőmérséklet ideális az aratáshoz. Az őszi árpa nedvességtartalma 12 százalék alatt van. Ha így marad az idő, nem kell szárítóba vinni a termést.

A hódmezővásárhelyi Róna Kft. pénteken próbaaratást végzett a repcében. – Szerencsére bennünket elkerült a jég, az eső pedig nem tett kárt – tudtuk meg Szőke Istvántól, a cég vezetőjétől. – Az az igazság, olyan időjárás nem lesz, hogy minden növénynek jó legyen. A repcének ugyan nem hiányzott az égi áldás, de a napraforgó és a kukorica örült a kiadós csapadéknak.
 

 Friss ˝csapolás˝ a  Nagymágocsi Farmer Kft.-nél. Területük harmada annyira vizes, hogy a gépek elsüllyednének rajta. Fotók: Kovács Erika

Friss ˝csapolás˝ a Nagymágocsi Farmer Kft.-nél. Területük harmada annyira vizes, hogy a gépek elsüllyednének rajta. Fotók: Kovács Erika

A Hód-Mezőgazda Zrt. is tegnap kezdte a 120 hektáros vetőmagárpa betakarítását. – Hektáronként hattonnás átlagtermést várunk – mondta [namelink name="Földesi László"], a cég vezérigazgató-helyettese. – Aggódtunk, hogy az elmúlt napok csapadékos időjárása esetleg rontott a termés minőségén. Az első autók már megérkeztek a terméssel a vetőmagüzemünkbe. A minőség olyan, amilyennek lennie kell. A nedvességtartalma 12-13 százalékos. Úgy néz ki, idén nem kell szárítani a termést.

Földesi László hangsúlyozta, alapesetben a 120 hektárról két nap alatt betakarítanák az árpát. De négyfajta vetőmagról van szó, amelyek érési ideje eltérő, ezért az aratás elhúzódik. Ha végeztek, az 1550 hektáros búza következik, amiből a vetőmagterület 250 hektár.

Nagymágocsot az elmúlt napok viharos időjárása kellemetlenül érintette. – Volt olyan nap, hogy 50 milliméter csapadék hullott. A vihar lefektette, összekuszálta az árpát. Ott szalmaemelőkkel próbáljuk menteni a menthetőt – tudtuk meg Horváth Gyulától, a Nagymágocsi Farmer Kft. vezetőjétől.

– Pénteken mi is hozzáláttunk az aratáshoz. Négy kombájnunk dolgozik. Vannak olyan területeink, amelyeket megközelíteni is nehéz a földúton, akkora a sár. Ott a táblákban is süllyednének a gépek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!